Up 2 Date

Leefomstandigheden Syrië op dieptepunt door coronacrisis

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Leefomstandigheden Syrië op dieptepunt door coronacrisis

De leefomstandigheden in Syrië hebben volgens het Rode Kruis na tien jaar oorlog een nieuw dieptepunt bereikt. Naast al het geweld van de afgelopen jaren, krijgen de inwoners nu namelijk ook nog te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Daardoor kan zo'n 60 procent van de Syriërs op dit moment niet genoeg voedzaam eten kopen.

Voedselprijzen verdubbeld

Dat betekent dat zo'n 12,4 miljoen mensen in het land niet genoeg geld hebben om voedzaam eten te kopen. De voedselprijzen zijn in het afgelopen jaar verdubbeld, terwijl ongeveer 90 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Door de wereldwijde pandemie wordt het land nu namelijk ook nog eens getroffen door een economische crisis.

Bescherming tegen virus onmogelijk

Daarnaast is het voor veel Syriërs onmogelijk om zich te beschermen tegen het coronavirus. "Het is in Syrië geen keuze of je een mondkapje draagt of niet. Mensen hebben simpelweg geen geld om beschermingsmiddelen of zeep te kopen. En voor mensen die in tenten in kampen leven, is het nauwelijks mogelijk om op veilige afstand te leven van elkaar", zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis.

Quote

Het is in Syrië geen keuze of je een mondkapje draagt of niet"

Juriaan Lahr - Rode Kruis
Ster advertentie
Ster advertentie