Up 2 Date

Jongetje (10) vlucht in zijn eentje uit Syrië en duikt ineens op bij tankstation langs A67

foto: Foto ter illustratie (Shutterstock)foto: Foto ter illustratie (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Jongetje (10) vlucht in zijn eentje uit Syrië en duikt ineens op bij tankstation langs A67

Een bijzonder verhaal uit het Noord-Brabantse dorpje Helenaveen. Daar klopte dinsdag een 10-jarig jochie uit Syrië aan bij een tankstation. De jongen zou helemaal in zijn eentje gevlucht zijn vanuit zijn thuisland. Behalve een plastic tas met wat kleding had hij voor de rest niets of niemand bij zich.

Politie gebeld

Wijkagent Frans Wagemakers en zijn collega kregen dinsdag meerdere meldingen met het verzoek om naar een tankstation langs de A67 te gaan. Daar aangekomen bleek de 10-jarige Youssef uit Syrië naar binnen gelopen te zijn, die vroeg of de politie gebeld kon worden. Gelukkig voor het jongetje sprak de medewerkster ook Arabisch. Zij nam contact met de politie op en ontfermde zich over het jongetje door hem wat eten te geven en hem gerust te stellen.

De kleine Youssef had een grote scheur in zijn jas en alleen een plastic tas met wat kleding bij zich. Ook had hij een telefoon, maar zonder beltegoed.

Troostbeertje

Wagemakers vertelt dat hij door middel van een Syrische tolk het gesprek aanging met het jongetje. "Tijdens dit verhaal liepen de tranen over zijn wangen en vroeg hij of ik kon zorgen dat zijn 'baba' en 'mama' ook naar Nederland konden komen", schrijft de wijkagent op Instagram. "Ik gaf hem een ​​troostbeertje en zei dat ik hem het antwoord op zijn vraag niet kon geven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meegereden met vrachtwagenchauffeur

Hoe de kleine Youssef precies in het Brabantse Helenaveen terechtkwam is nog niet helemaal duidelijk. Het jongetje vertelde de wijkagent dat hij gevlucht zou zijn door een vrachtwagenchauffeur te vragen of hij mee mocht rijden. Volgens Wagemakers is dat verhaal waarschijnlijk verzonnen. "Er zijn verhalen bekend over smokkelaars die vluchtelingen zo’n verhaal laten vertellen", vertelt Wagemakers tegenover Omroep Brabant.

Quote

"Er is veel geld mee gemoeid om mensen hier te krijgen. Dat is waarschijnlijk ook zo bij dit jongetje. Vermoedelijk hadden de ouders niet genoeg geld om het hele gezin hierheen te sturen. Hij zei letterlijk dat hij helemaal alleen was."

Wijkagent Frans Wagemakers

Pleegmoeder

De agenten werden na verschillende belletjes uiteindelijk doorverwezen naar stichting Nidos, een onafhankelijke voogdij-instelling voor minderjarige vluchtelingen. Er werd meteen gezocht naar een pleegfamilie voor Youssef en die werd gevonden. Het jongetje kon terecht bij een Somalische pleegmoeder in Tilburg. "Een lieve vrouw die zijn taal spreekt."

Nidos gaat samen met Youssef kijken of zijn familie te vinden is door middel van adressen en telefoonnummers. "Het gebeurt niet vaak dat kinderen alleen zijn. Meestal zijn ze met een ouder broertje of zusje of samen met andere familieleden. Gelukkig komt dit echt heel weinig voor", vertelt Nidos-woordvoerder Elsbeth Faber aan Omroep Brabant.

Ster advertentie
Ster advertentie