Up 2 Date

Actiegroep boekt vlucht voor 189 vluchtelingen op Lesbos

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Actiegroep boekt vlucht voor 189 vluchtelingen op Lesbos

Er wordt voor 189 vluchtelingen op Lesbos op 5 oktober een vliegtuig klaargezet om hen naar Nederland te brengen. Dat heeft de actiegroep We Gaan Ze Halen geregeld, meldt het AD. De groep zamelt sinds de brand in vluchtelingenkamp Moria geld in om een vliegtuig naar Lesbos te sturen.

athene

Het is niet de eerste keer dat We Gaan Ze Halen met eenzelfde soort actie bezig is. In 2018 stuurden zij al bussen naar Athene, om ook toen vluchtelingen op te halen. De bussen kwamen toen alleen leeg terug. Het vliegtuig dat ze nu naar Lesbos sturen, zal twee nachten op Lesbos blijven staan. Op die manier heeft het kabinet twee dagen om een beslissing te nemen.

humane opvang

"Wij zien als enige oplossing relocatie naar en humane opvang in andere Europese landen", staat er op de website van We Gaan Ze Halen.

"We zien geen oplossing in de (op)bouw van een tweede Moria. De ongoing humanitaire ramp, op Lesbos, maar ook op zoveel andere plekken in Europa, is bewust Europees politiek beleid. Relocatie en een gezamenlijk migratiebeleid waarin mensenrechten centraal staan, nu en in de toekomst, is de enige oplossing en de verantwoordelijkheid van heel Europa."

steun vanuit de maatschappij

Volgens de organisatie is er genoeg steun vanuit de maatschappij. "Vandaag is in het AD, de Volkskrant en Trouw een brief gepubliceerd waarin FNV de politiek oproept om nu te handelen", zegt Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen. In de brief, ondertekend door 127 organisaties, gemeenten en personen, wordt aan het kabinet gevraagd om hulp te bieden en actief bij te dragen aan een goed Europees migratiepact.

honderd vluchtelingen na brand

Na de brand in kamp Moria beloofde het kabinet honderd vluchtelingen op te vangen, maar veel oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties konden de belofte niet waarderen. Het aantal vluchtelingen dat vanuit kamp Moria wordt opgevangen, wordt namelijk afgetrokken van de vluchtelingen die Nederland in 2021 gaat opnemen.

niet ten koste van quota

We Gaan Ze Halen wil daarom zelf proberen te regelen dat er meer vluchtelingen naar Nederland worden gehaald, door 5 oktober een vliegtuig te sturen. Hierover informeerden zij vandaag de Kamercomissie Justitie en Veiligheid. "Wij vragen hen om toestemming om deze mensen mee te nemen en hun komst niet ten koste te laten gaan van de quota."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

lesbos

Voorberg maakt zich zorgen om de situatie op Lesbos, waar naast het nieuwe vervangende kamp voor Moria ook twee andere kampen zijn. "Het nieuwe kamp heeft nauwelijks voorzieningen. De hel is herbouwd. Het gaat de mensen daar niet om onderdak en eten, maar om herplaatsing."

Ster advertentie
Ster advertentie