Up 2 Date

Sylvana Simons krijgt onderscheiding voor inzet voor vrouwen in Noord-Hollandse politiek

foto: ANP | Bart Maat
  1. Newschevron right
  2. Sylvana Simons krijgt onderscheiding voor inzet voor vrouwen in Noord-Hollandse politiek

Ieder jaar wordt in Noord-Holland een penning uitgereikt aan een vrouw die zich "verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek." De Ribbius Peletier-penning gaat dit jaar naar Sylvana Simons, dat heeft de provincie Noord-Holland bekendgemaakt. De penning wordt vrijdagmiddag om 16.00 uur uitgereikt.

"Bespreekbaar maken sociale onveiligheid"

Simons is oprichter van de politieke partij BIJ1 en momenteel gemeenteraadslid in Amsterdam. Volgens de jury verdient Simons de onderscheiding omdat ze "een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme". De jury oordeelt dat zij sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt.

Uit 39 kandidaten werd Simons gekozen. Juryvoorzitter Sybilla Dekker: "De bewustwording waar zij aan bijdraagt is belangrijk. Want de verharding van het politieke debat die we de afgelopen jaren zien, kan vrouwen afschrikken om deel te nemen aan de politiek."

Honderd jaar vrouwenkiesrecht

De penning wordt uitgereikt sinds 2019: het jaar dat honderd jaar vrouwenkiesrecht werd gevierd. Dit was de aanleiding voor Provinciale Staten van Noord-Holland om vijf jaar lang de penning uit te reiken. Liesbeth Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en maakte zich haar hele leven hard voor vrouwenrechten.

De eerste penning werd uitgereikt aan Devika Partiman wegens de stichting Stem Op Een Vrouw.


Ster advertentie
Ster advertentie