Naar homepage
Up 2 Date

Stadhuis Parijs beboet omdat te veel vrouwen hoge functies kregen

bron: Burgemeester Anne Hidalgo (AFP)
  1. Newschevron right
  2. Stadhuis Parijs beboet omdat te veel vrouwen hoge functies kregen

Het stadhuis van Parijs heeft een bizarre boete gekregen vanwege het feit dat er in 2018 te veel vrouwen leidinggevende functies kregen. Daarom moet burgemeester Anne Hidalgo van Parijs nu een boete van 90.000 euro betalen.

Quote

"Deze boete is natuurlijk absurd."

Burgemeester Anne Hidalgo

'Te feministisch'

"Ik kan jullie met plezier mededelen dat we beboet zijn", vertelde Hidalgo cynisch aan de gemeenteraad. "Het bestuur van het stadhuis is ineens te feministisch geworden." Het wordt Hidalgo verweten dat er in 2018 elf vrouwen en 'slechts' vijf mannen leidinggevende functies kregen. Dat betekent dat 69 procent van de aanstellingen naar vrouwen ging.

In strijd met de wet

Volgens de Franse krant Le Monde is dat blijkbaar in strijd met de regels. Zo zou een wet uit 2013 zijn overtreden, die bepaalt dat niet meer dan 60 procent van de managementposities bij overheidsinstanties naar hetzelfde geslacht mag gaan. Hidalgo moet nu een boete van maar liefst 90.000 euro aftikken.

'Absurd en gevaarlijk'

Hidalgo vertelde dat zij de cheque voor de boete hoogstpersoonlijk naar het ministerie zal brengen, samen met haar locoburgemeesters en alle vrouwen die bij haar in dienst werken. "Deze boete is natuurlijk absurd, oneerlijk, onverantwoordelijk en gevaarlijk." De burgemeester vindt dat vrouwen in Frankrijk juist vaker promotie moeten krijgen, omdat de achterstand nog steeds erg groot is.

"Om op een dag gendergelijkheid te bereiken, moeten we het tempo opvoeren en ervoor zorgen dat er meer vrouwen dan mannen worden aangesteld."

Wetgeving aangepast

Amélie de Montchalin, de minister die betrokken is bij de beboeting, bevestigt het besluit van de regering. Daarnaast geeft ze aan dat de wetgeving wel is aangepast sinds 2019. Ze nodigt burgemeester Hidalgo uit op het ministerie om te praten "over concrete acties om de positie van vrouwen in publieke diensten te verbeteren". Dat wil de regering, volgens de minister, financieren met het geld van de boete.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie