Up 2 Date

Nederland daalt flink op ranglijst gelijkheid tussen mannen en vrouwen

  1. Newschevron right
  2. Nederland daalt flink op ranglijst gelijkheid tussen mannen en vrouwen

De kloof tussen mannen en vrouwen in Nederland is groter geworden het afgelopen jaar. Op de Global Gender Gap Index, een ranglijst over genderongelijkheid van het World Economic Forum, zakt Nederland dan ook met 11 plekken naar de 38ste positie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 10

Scandinavische landen doen het erg goed op de ranglijst. IJsland staat namelijk op de eerste plek, gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden. In de top tien staan verder nog Nicaragua, Nieuw-Zeeland, Ierland, Spanje, Rwanda en Duitsland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

De onderzoekers vergelijken voor de lijst 153 landen met elkaar op het gebied van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hiervoor wordt er onder andere gekeken hoe het gesteld met de economische participatie, politieke invloed en toegang tot onderwijs.

Achteruit
In tegenstelling tot het grootste gedeelte van de landen in de lijst, is het verkleinen van de kloof tussen mannen en vrouwen in Nederland juist achteruit gegaan.

Dat Nederland zoveel plekken daalt op de lijst, komt onder andere door het grote - en toegenomen - verschil in politieke invloed tussen mannen en vrouwen. Zo zijn slechts een op de drie ministersposten bekleed door vrouwen en heeft Nederland nog nooit een vrouwelijke premier gehad.Daarnaast hebben vrouwen in Nederland vergeleken met mannen vaker een parttimebaan en doen ze meer onbetaald werk.

Ster advertentie
Ster advertentie