Up 2 Date

Salariskloof tussen mannen en vrouwen en lager- en hogeropgeleiden blijft groeien

  1. Newschevron right
  2. Salariskloof tussen mannen en vrouwen en lager- en hogeropgeleiden blijft groeien

De salariskloof groeit, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit en Intermediair, werd gedaan onder 43.000 werkende Nederlanders. Niet iedereen profiteert mee van de economische groei. Hoogopgeleide mannen gingen er qua salaris het meest op vooruit.

Vrouwen vs. mannen
De salariskloof tussen mannen en vrouwen lijkt ten opzichte van 2017 alleen maar gegroeid. Vrouwen tot 36 jaar verdienen gemiddeld 6,4 procent minder dan mannen. Dat was bij het vorige onderzoek in 2017 nog een kleine 5 procent.

In alle branches verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. Vrouwen verdienen gemiddeld 33.750 euro bruto per jaar, de gemiddelde man 38.750 euro bruto. Vrouwen met een afgeronde wetenschappelijke opleiding krijgen gemiddeld zelfs 12.000 euro minder loon dan mannen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen over het algemeen precies het aantal uren werken dat ze in hun contract hebben afgesproken, terwijl vrouwen in de praktijk twee uur meer werken dan waarvoor ze betaald worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MBO vs. HBO en WO

De salariskloof tussen lager- en hogeropgeleiden is ook groter geworden. Bij 72 procent van de mensen met een wo-opleiding is het salaris in de afgelopen 2 jaar gestegen, terwijl dat percentage bij mensen met een hbo-diploma op 64 procent lag en bij mensen met een mbo-diploma op 53 procent.

Salaristips

Vind jij dat je een salarisverhoging verdient? In een podcast van Intermediair geef beloningsexpert Kilian Wawoe tips die je kunt gebruiken bij je salarisonderhandelingen.

Ster advertentie
Ster advertentie