Sport

Shona is de eerste vrouwelijke vierde official bij de profs: "Ik ben ontzettend blij"

foto: Youtube: Fox Sports
  1. Newschevron right
  2. Shona is de eerste vrouwelijke vierde official bij de profs: "Ik ben ontzettend blij"

Shona Shukrula schrijft zaterdag geschiedenis: ze wordt de eerste vrouwelijke vierde official in het betaald voetbal. Eva belde met de 29-jarige scheidsrechter in FunX Fresh: "Ik vind het een mooie boodschap van de KNVB, dat ze naar kwaliteit kijken en niet naar of je man of vrouw bent."

BLIJDSCHAP

In het gesprek vertelt Shona over de blijdschap: "Ik was ontzettend blij. Het enige wat tussen mij en mijn droom stond, was een conditionele test. Die test had ik de vorige keer op een honderdste van een seconde niet gehaald, dus dat was een flinke domper."

Niet de eerste keer

Shona gaat haar debuut maken bij de wedstrijd tussen FC Eindhoven en Telstar in het Jan Lauwers Stadion. Het is niet de eerste keer dat ze een primeur krijgt. Vorig jaar was ze namelijk de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het hoogste amateurniveau. Ze leidde toen de wedstrijd tussen Jong Sparta en ASWH in goede banen.

Aan ervaring heeft de scheidsrechter geen gebrek; ze heeft namelijk al meerdere interlands en Champions League-wedstrijden op haar naam staan. Ook had ze vorig jaar de bekerfinale voor vrouwen onder haar leiding.

Ambities

Shona wil de komende twee jaar wedstrijden leiden in de tweede en derde divisie. Daarna wil ze gaan kijken of ze de stap kan maken naar de Keuken Kampioen Divisie. De Eredivisie vindt ze nu nog te hoog gegrepen.

Ster advertentie
Ster advertentie