FunX

Stemmen is belangrijk: zo bepaal je op wie

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Stemmen is belangrijk: zo bepaal je op wie

Op 17 maart is het weer zover: dan kun je naar de stembus om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Waarschijnlijk hoor je regelmatig mensen om je heen zeggen dat het heel belangrijk is om dat ook daadwerkelijk te gaan doen (spoiler: dat is het ook), maar misschien heb je zelf weinig vertrouwen in wat er vervolgens met jouw stem gebeurt. In de nieuwe TopiX-podcast bespreekt Merel daarom met Heleen en Sebastiaan van ProDemos belangrijke vragen over politiek. Welk verschil maakt jouw stem eigenlijk? En hoe weet je nou op wie je moet gaan stemmen?

Quote

Je kunt echt iets veranderen met je stem. Iedereen.

Sebastiaan van ProDemos

Ga stemmen

Hoewel politiek soms saai of ingewikkeld kan klinken, is het ook voor jou interessant (en soms zelfs leuk). Het gaat namelijk ook over dingen waar jij dagelijks mee te maken hebt. "Of je in het Engels onderwijs krijgt of in het Nederlands, maar ook over hoeveel je moet betalen voor je zorgpremie en of je ooit een woning kunt kopen", aldus Heleen.

Of je nou vertrouwen hebt in politici of niet: stemmen heeft zeker zin. Sebastiaan hoopt dan ook dat een gebeurtenis als de toeslagenaffaire, die dat vertrouwen misschien flink heeft beschadigd, als een wake-up call werkt. Het kan je ontmoedigen, maar het kan je juist ook herinneren aan het feit dat je met jouw stem kan bijdragen aan verandering. Sebastiaan: "Laat niet andere mensen voor jou bepalen wat er in het land gebeurt, maar kies en beslis mee."

Tweede Kamerverkiezingen

Iedereen die 18 jaar of ouder is en een Nederlandse nationaliteit heeft mag op 17 maart stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Je krijgt een stempas in de brievenbus die je samen met een identiteitsbewijs meeneemt naar het stemhokje. Jouw stem en die van alle andere stemmers bepalen uiteindelijk welke 150 mensen in de Tweede Kamer komen en welke politieke partijen het land voor de komende vier jaar gaan regeren.

Hoe weet je waar je op moet stemmen?

Oké, stemmen dus, maar op wie dan? Veel mensen baseren hun stem op de verkiezingsprogramma's. Daarin schrijven politieke partijen wat ze van plan zijn, mochten ze in de regering komen. Waar willen ze geld in stoppen en waar moet meer aandacht voor komen? Aan de de hand daarvan wordt ook de StemWijzer gemaakt.

Veel mensen zijn echter sceptisch over de partijprogramma's, omdat in de praktijk niet alle beloftes worden nagekomen. Dat is niet omdat alle politici leugenaars zijn. Sebastiaan vertelt dat dat te maken heeft met het 'polderen', oftewel het eindeloos overleggen met andere partijen om tot een compromis te komen, iets waar de Nederlandse politiek bekend om staat. "Het uitruilen van bepaalde standpunten om andere dingen wél gedaan te krijgen." Dat is nodig om uiteindelijk een kabinet te vormen met meerdere partijen.

Hulpmiddelen

Hoewel de partijprogramma's belangrijk zijn in aanloop naar de verkiezingen, kun je naast het invullen van de StemWijzer ook kijken naar waar partijen de afgelopen tijd op hebben gestemd. Een handige tool daarvoor is StemmenTracker. Per onderwerp zie je daar welke partij voor en welke partij tegen een bepaalde nieuwe wet of regel is. "Dan kun je kijken: welke partij heeft net zo gestemd als dat ik had willen stemmen?" Ook de Instagrampagina MotieMeter is hierbij handig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer kleur in de Kamer

Met jouw stem kun je ook het verschil maken wat betreft representatie in de Tweede Kamer. Vrouwen en vooral mensen van kleur zijn daar momenteel nog sterk ondervertegenwoordigd, waardoor veel mensen zichzelf niet herkennen in de personen die de beslissingen maken. Door slim te stemmen kun je daar verandering in brengen. "Er kunnen mensen in de Kamer komen door voorkeursstemmen", vertelt Heleen. "Stel een partij haalt 12 zetels, maar op nummer 19 op de lijst staat een persoon van kleur waarvan je denkt: die wil ik in de Kamer hebben. Dan kun je daarop stemmen en als heel veel mensen dat doen, kan die persoon alsnog in de Kamer komen en wordt de nummer 12 gewipt."

Op Instagram zijn verschillende pagina's te vinden die je kunnen helpen bij het maken van je keuze. Zo maakte jurist en onderzoeker Kosovare Duraku een lijst met alle vrouwen van kleur waar je 17 maart op kunt stemmen. Ook Instagramaccounts als @stemopeenvrouw en @afronlstemt lichten vrouwen en personen van kleur van verschillende partijen uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opfriscursus

Coalitie, moties, lobby's... Bij praten over politiek komen heel wat begrippen om de hoek kijken. Luister hieronder de hele TopiX-aflevering terug voor een korte opfriscursus, zodat je helemaal op de hoogte bent als je 17 maart gaat stemmen.

#1 - "Politiek is verre van saai" - Heleen en Sebastiaan, - Over Politiek, stemmen en democratie (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie