Up 2 Date

Schulden slachtoffers toeslagenaffaire kwijtgescholden door overheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Schulden slachtoffers toeslagenaffaire kwijtgescholden door overheid

De overheid gaat alle schulden van de gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire kwijtschelden. Het gaat om schulden bij overheidsinstanties, maar ook andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank. Dat maakte staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen bekend. Ze roept daarnaast private schuldeisers, zoals energiebedrijven en woningcorporaties, op hetzelfde te doen.

30.000 euro

Van Huffelen maakte vorige maand al bekend dat alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire binnen 4 maanden minimaal 30.000 euro krijgen ter compensatie. Dat bedrag werd echter meteen weer grotendeels opgeëist door de Belastingdienst. Met het kwijtschelden van de schulden kunnen de slachtoffers volgens Van Huffelen nu echt een nieuwe start te maken.

Kabinet

Eind vorige week trad het kabinet af vanwege de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dat gebeurde nadat de parlementaire ondervragingscommissie in in het eindrapport over deze zaak de harde conclusie trok dat ‘de grondbeginselen van de rechtsstaat’ zijn geschonden.

In een persconferentie erkende demissionair premier Rutte dat 'het op een verschrikkelijke manier is misgegaan': "Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd."

Slachtoffers

Wat een enorme invloed dit schandaal op het leven van de slachtoffers heeft gehad, legde Janet vorige week uit in FunX Fresh. De 35-jarige moeder is een van de slachtoffers en moest vijf jaar aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Dat heeft haar jaren vol ellende opgeleverd: "De gevolgen daarvan zijn dat ik nog veel meer schulden kreeg: er werd loonbeslag gelegd en beslag op m'n toeslagen. Uiteindelijk ben ik ook ontslagen op m'n werk, omdat ik in de financiële sector werkte. Ik heb Veilig Thuis op m'n dak gekregen: mijn zoon woont nu bij zijn vader. Ik ben heel erg ziek geworden en er is aangetoond dat ik PTSS heb. Alles is gewoon kapotgemaakt."

Wat nu?

Demissionair premier Rutte benadrukte in zijn toespraak over de toeslagenaffaire dat het nooit meer "zo verschrikkelijk" mis mag gaan. Maar hoe weten we dat dit in de toekomst niet weer opnieuw zal gebeuren. Giorgio en Vanessa spraken daar vanmiddag in Turn Up! over met politiek journalist Avinash Bhikhie.

Volgens hem zit racisme en discriminatie diep verweven in de organisatie van de Belastingdienst. "De belastingdienst heeft ouders met een migrantenachtergrond heel bewust getarget. En de mate waarin er sprake is van racisme en discriminatie binnen de belastingdienst is nog niet helemaal bekend. Ik ben bang dat er nog veel meer schokkende verhalen naar boven zullen komen." Niet alleen bij de kindertoeslag zijn er dingen fout gegaan. "Over huurtoeslag en zorgtoeslag is nog niet bekend in hoeverre ouders onterecht zijn gedupeerd."

Om te voorkomen dat het opnieuw misgaat, moet er volgens Rutte een nieuw toeslagensysteem komen. Avinash denkt dat er wel wat meer voor nodig is: "Het is duidelijk dat er een grondige cultuurverandering nodig is binnen alle lagen van de Nederlandse overheid."

Ster advertentie
Ster advertentie