Up 2 Date

'Belastingdienst geeft toe: toch sprake van etnisch profileren'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Belastingdienst geeft toe: toch sprake van etnisch profileren'

De Belastingdienst geeft toe dat mensen met een dubbele nationaliteit tussen 2012 en 2015 strenger zijn gecontroleerd dan andere Nederlanders. Het gaat daarbij om ruim 11.000 mensen. Dit werd bevestigd na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

In eerste instantie ontkende de Belastingdienst dat er sprake is van etnisch profileren. Nu blijkt dat het hebben van een tweede nationaliteit al die jaren een selectiecriterium was om een extra controle op fraude uit te voeren bij de aangiften voor de inkomstenbelasting.

Onderzoek

Aan de manier waarop de Belastingdienst omgaat met gegevens over iemands tweede nationaliteit wordt al langer getwijfeld. Een jaar geleden werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek doet naar het gebruik van die gegevens door de afdeling Toeslagen. De aanleiding daarvoor waren klachten vanuit kinderopvangen. Bij veel ouders werd de kinderopvangtoeslag ingetrokken, maar dat gebeurde alleen bij ouders met een niet-Nederlandse achtergrond.

Opheldering

Tijdens de toeslagenaffaire ontstond afgelopen jaar ophef toen bleek dat de kindertoeslag bij meer ouders in een klap werd stopgezet en teruggevraagd. Dit op basis van piepkleine foutjes en soms zelfs onterecht. Veel ouders raakten daardoor in grote financiële problemen. De afdeling Toeslagen houdt momenteel nog steeds vol dat er alleen gekeken wordt naar of mensen de Nederlandse nationaliteit hebben en dat dit noodzakelijk zou zijn 'om het recht op toeslagen vast te kunnen stellen'.

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) eisen nu opheldering. Het ministerie van Financiën heeft laten weten aan een Kamerbrief te werken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie