Up 2 Date

Onderzoek naar etnisch profileren bij Belastingdienst

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek naar etnisch profileren bij Belastingdienst

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst wordt door de Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht in verband met mogelijke discriminatie bij het opsporen van fraude. RTL Nieuws en dagblad Trouw ontdekten dat mensen met een tweede nationaliteit op grote schaal slachtoffer geworden zijn van etnisch profileren door de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst.

Opvallend

De aanleiding voor het onderzoek over etnisch profileren begon met twee klachten, waaronder bij een kinderopvang in Almere. Daar werd een paar jaar geleden bij de helft van de ouders de toeslag ingetrokken. Dat waren allemaal ouders met een niet-Nederlandse achtergrond, maar het stopzetten gebeurde niet bij de 'Nederlandse' ouders. Jacqueline Imminga van de kinderopvang vond het heel gek dat het alleen haar klanten met een niet-Nederlandse achtergrond overkwam. Die mensen zijn volgens haar 'kapot gemaakt'.

Tweede nationaliteit

In een andere zaak werden alle toeslagen van vraagouders stopgezet bij een gastouderbureau in Eindhoven, zonder bewijs dat ze iets fout hadden gedaan. In vrijwel alle gevallen zou het gaan om ouders met een tweede nationaliteit. Honderden mensen kregen hierdoor geen geld waar ze wel recht op hadden of moesten geld terugbetalen. Ook in deze zaak bleek dat de Belastingdienst de tweede nationaliteit van mensen had verwerkt in Excel-bestanden.

Zwarte lijsten

Deze mensen kwamen op zwarte lijsten terecht en werden jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Sommigen kwamen in financiële problemen en/of moesten hun baan opzeggen. In sommige zaken loopt het juridisch conflict met de overheid nog steeds.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belastingdienst ongeloofwaardig

De Belastingdienst ontkent dat er sprake is van etnisch profileren, maar de Autoriteit Persoonsgegevens gelooft de ontkenningen tot nu toe niet. Onder andere omdat de Belastingdienst nog steeds gegevens over een tweede nationaliteit bijhoudt. De Belastingdienst zegt dat ze onderzoek hebben gedaan na 'signalen' van mogelijk misbruik van toeslagen. Na meerdere vragen geeft de Belastingdienst uiteindelijk toe dat ze er in ieder bedrijf wel iets mis kan gaan.

Journalist sneakt binnen

De huidige directeur van de afdeling Toeslagen zei vorige week woensdag bij een bijeenkomst met gedupeerden dat er toen "maatschappelijke druk was om stevig in te grijpen" en dat daarom toeslagen direct stop werden gezet. Daar voegt hij aan toe dat het niet gek is dat bijvoorbeeld veel Bulgaren het slachtoffer worden als je een Bulgaars gastouderbureau hebt. Het gastouderbureau uit Eindhoven heeft een Turkse link: "Als je dan ziet welke ouders betrokken zijn, dat zijn dan vaak groepen ouders met dezelfde achtergrond. Het is meer gevolg dan oorzaak," aldus de directeur. Journalist en columnist Pieter Klein van RTL Nieuws sneakte binnen bij de bijeenkomst en schreef daar deze column over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie