Up 2 Date

Marechaussee voor de rechter wegens etnisch profileren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Marechaussee voor de rechter wegens etnisch profileren

De Congolese Eindhovenaar Mpanzu Bamenga is klaar met het etnische profileren. Hij spant daarom samen met een aantal organisaties en een andere Nederlander een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee, die onder de Nederlandse overheid valt. Hij is de eerste Nederlander ooit die dit doet.

criminelen en asielzoekers

Stel je voor: je bent net geland op Schiphol na een tripje naar Rome. Met je hoofd zit je al thuis op de bank, maar dit wordt verstoord door medewerkers van de marechaussee, die vragen of je even je paspoort wil laten zien. Op de vraag waarom, is hun antwoord: “We zijn op zoek naar criminelen en asielzoekers.” Het overkwam de Congolese Mpanzu en een andere donkere man en vrouw in 2018. Hij deelde deze ervaring op social media en kreeg honderden reacties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dadenprofiel

"Je denkt in eerste instantie dat er iets aan de hand is. Dat er misschien wel sprake is van een dadenprofiel, dus echt een verdenking van iemand die op mij lijkt. Ik werkte daarom heel graag meteen mee", vertelde Mpanzu bij Turn Up! aan Giorgio. Later bleek dus dat dat helemaal niet het geval was.

Discriminatie

Dit was niet de eerste keer voor Mpanzu dat hij etnisch geprofileerd werd. Etnisch profileren betekent dat je zonder echte reden iemand stopt, controleert, fouilleert of aanhoudt vanwege huidskleur, etniciteit, nationaliteit, taal of religie. In het officiële persbericht staat dat de marechaussee mannen aanhoudt die snel lopen, goedgekleed zijn en die er niet Nederlands uitzien.

Hoe ziet een Nederlander eruit?

Mpanzu diende samen met de organisaties Amnesty International, Control Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten een klacht in: "Ook nadat mijn klacht gegrond was verklaard, ben ik met de leiding van de marechaussee in gesprek gebleven. Ik heb ze gevraagd hoe je selecteert op een ‘niet-Nederlandse uiterlijk’. Hoe ziet zo iemand eruit? Ik ben namelijk ook een Nederlander. Er kwam geen oplossing voor dit structurele probleem. Daarom stappen we nu naar de rechter", zegt Mpanzu in een interview met de NRC.

Schenden van de grondrechten

Mpanzu geeft aan dat het niet gaat om het werk van de marechaussee zelf. "Ze moeten zeker controleren, ze moeten criminelen eruit pikken, dat staat niet ter discussie." Hij vindt wel dat ze dit secuur moeten uitvoeren en niet op een manier waarbij ze de grondrechten van mensen schenden, meldt het AD.

Ster advertentie
Ster advertentie