Films, Series & TV

'Verdacht': een docu vol pijnlijke verhalen over etnisch profileren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Verdacht': een docu vol pijnlijke verhalen over etnisch profileren

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Staande worden gehouden door de politie op basis van je uiterlijk of herkomst. Etnisch profileren is geen nieuw fenomeen in Nederland. In de documentaire Verdacht doen verschillende mensen, waaronder Jörgen Raymann en Appa, hun verhaal.

Verdacht

De documentaire geeft een indringende kijk op onmacht en vernedering wanneer je onterecht staande wordt gehouden door de politie. Veertien Nederlanders, met allemaal een andere culturele achtergrond, delen hun persoonlijke verhalen. ''Ik had een verkeerde huidskleur in combinatie met een verkeerd loopje.'' De geïnterviewden hebben uiteenlopende beroepen en leeftijden, maar ze hebben allemaal wel één overeenkomst. De politie wil regelmatig van ze weten wat ze hier doen, waar ze naar toe gaan en hoe ze heten.

In de documentaire beantwoorden ze onder andere de vraag: “Welke ervaring met de politie is jou het meest bijgebleven?” De een vertelt over hoe hij is uitgemaakt voor aapje en de andere over hoe zijn broek van zijn lijf werd getrokken door collega-agenten.

Vandaag om 21:05 is de documentaire te zien bij NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie