FunX

VIDEO: Wat doet de politiek tegen etnisch profileren?

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Wat doet de politiek tegen etnisch profileren?

Morgen tijdens de Internationale Dag van De Mensenrechten strijden FunX en Amnesty International samen met jou tegen onrecht in de wereld. In het gebouw van Amnesty International in Amsterdam schrijven honderden mensen tegelijkertijd brieven om op te komen voor mensen die bijvoorbeeld onterecht in de gevangenis zitten, gemarteld, bedreigd of zelfs vermoord worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

etnisch profileren

FunX heeft tussen 15:00 uur en 19:00 uur een speciale thema-uitzending, waarin FunX-dj's Eva en Ingrid met jou in gesprek gaan over thema's als politiegeweld, vrijheid van meningsuiting, discriminatie en etnisch profileren. Zelfs in ons eigen kikkerlandje worden er namelijk nog dagelijks mensen etnisch geprofileerd. Daarom ging FunX-reporter Jeansen naar Den Haag om de politici eens flink aan de tand te voelen!

Drugsdealer?

Beoordeeld worden op je uiterlijk is verschrikkelijk, maar het gebeurt nog steeds. Politicus Dion Graus (PVV) geeft eerlijk toe dat hij dat soms ook doet: "Ik heb het ook wel eens hoor dat ik op mijn zesde zintuig afga en denk dat iemand wel eens een drugsdealer zou kunnen zijn". Hij begint te twijfelen: "Jij bent een drugsdealer?"

Bespreekbaar

De oplossing voor etnisch profileren is volgens Alexander Pechtold (D66) vooral het probleem bespreekbaar maken. Dat begint volgens hem bij jezelf: "Bedenk eens wat je zelf doet. Als we het hier (Tweede Kamer) namelijk gaan bespreken, en vooral als mijn blonde vriend (Geert Wilders) mee gaat praten, komen we geen stap verder".

harde aanpak

Tunahan Kuzu (DENK) is het niet met Pechtold eens. Hij wil een strengere aanpak. "Je zou een etnisch profilerende agent moeten ontslaan", zegt hij. "Dan zal je zien dat de cultuur binnen de politie in één keer gaat veranderen". Alle partijen willen iets aan het probleem doen, behalve de PVV. Partijlid Dion Graus gelooft namelijk dat etnisch profileren niet bestaat: "Ik ben ook zo vaak staande gehouden...".

Ster advertentie
Ster advertentie