Özgür (22): “Bij de Marechaussee ben jij net zo sterk als de zwakste schakel in je groep”
- News
- Özgür (22): “Bij de Marechaussee ben jij net zo sterk als de zwakste schakel in je groep”
“Ik moest nog maar twee maanden, had mijn baret na lang zwoegen al gehaald en stond plotseling met lege handen. Ik hoorde eind 2015 dat ik uit dienst werd gezet bij de Koninklijke Marechaussee, terwijl ik daar nog in opleiding was voor mijn droombaan. De klap kwam keihard aan bij mij. Ik had het totaal niet zien aankomen. Ik heb het ontslag uiteindelijk met pijn in mijn hart geaccepteerd. Ze lieten de deur wel op een kiertje staan voor een eventuele terugkeer, maar dan moest ik volgens hen eerst aan mijn communicatieve vaardigheden werken.
Ik heb in de eerste periode getreurd, maar concludeerde ook al snel dat dit mijn droom was en dat ik niet moest opgeven. Ik heb een heel plan opgesteld en ben daar naar gaan leven. Ik begon met een baan in een callcenter om mijn communicatieve vaardigheden te verbeteren. Ook volgde ik speciale cursussen waarin ik leerde omgaan met stress en druk en deed ik naast dat alles ook nog een driejarige mbo-opleiding als juridisch administratief dienstverlener. Ik koos mijn stages heel bewust uit. Zo leerde ik dingen die aansloten bij de taken die ik bij een eventuele comeback bij de Marechaussee zou moeten uitvoeren.
De mbo-opleiding heb ik een half jaar geleden afgerond en ik mocht kort daarna ook weer terugkeren bij de Koninklijke Marechaussee. Door de studie kon ik een trede hoger beginnen aan opleiding tot onderofficier. Ik ben superblij dat ik weer mijn droom kan leven en deze keer weet ik zeker dat ik het ga halen. Ik heb mijn baret weer binnen en dat was voor mij een extra speciaal moment. Dat betekent namelijk dat je een hele zware periode goed volbracht hebt. Om die te verdienen moet je in barre omstandigheden overleven. Je maakt ijskoude nachten mee waarin je dag en nacht een compound moet verdedigen tegen de vijand die ieder moment kan toeslaan. Het was zwaar, maar samen met mijn klas hebben we ons er doorheen geslagen.
Kameraadschap is zeer belangrijk bij de Koninklijke Marechaussee, want jij bent net zo sterk als de zwakste schakel in je groep. Je bouwt tijdens je opleiding een familieband met je klas op, die verder gaat dan wat je doet op stormbanen. Je motiveert elkaar om examens te halen, maar als iemand zakt dan doe je alles wat je kan om diegene te motiveren om het de volgende keer wel te helpen. Je bent bij de Marechaussee altijd verantwoordelijk voor elkaar. Er komen momenten waarop je klaar moet staan voor een ander. Zo heb ik een keer iemand uit mijn klas een kilometer mee moeten slepen door hem aan mijn tas vast te laten houden. Zo motiveer je ook de rest van de groep om door te stappen en blaren kapot te lopen.
In de beginperiode van je opleiding heb je doordeweeks geen contact met de buitenwereld. Je spreekt je familie, vriendin of vrienden niet en moet het doen met je kameraden. Je bent dus heel erg op elkaar gewezen en daardoor wordt de band binnen een groep sterker. Je eet samen, leert samen en strijdt samen. Die band die je opbouwt, verzacht het gemis van je geliefden en ondertussen leer je veel van elkaar. Ik zit bijvoorbeeld in een klas met mensen uit Friesland, Limburg en Groningen. Die hebben een hele andere kijk op het leven dan ik, een jongen met een migratieachtergrond uit hartje Den Haag. En samen moeten wij dit land veilig houden. Ik kan mij niets mooiers voorstellen.”
- Özgür (22)
CLOSE-UP
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
Close-up
Shemar (25): "Als je je kwetsbaar opstelt en uit je comfortzone stapt, vindt er groei plaats"Close-up
Nanja (27): "Met ons skatepark willen we een veilige omgeving voor iedereen creëren"Close-up
Yazan (28): "Met mijn film wil ik tonen wat voor psychische schade oorlog aanricht"Close-up
Senned (26): "In Zuid-Afrikaanse township zagen we als artsen wel 40 steekwonden in één nacht"