Close-up

Marena (29) "Ik was te zwaar, maar ben nu fitness-influencer"

foto: Kyara Seraja Bhiekhariefoto: Kyara Seraja Bhiekharie
  1. Newschevron right
  2. Marena (29) "Ik was te zwaar, maar ben nu fitness-influencer"

"Toen ik jonger was, was ik altijd al aan de vollere kant. Ik had vroeger een chips verslaving en ik at heel veel ongezonde dingen. Naarmate ik ouder werd, werd ik dus zwaarder en zwaarder en ik schaamde me, dus verborg ik mezelf. Je kwam mij echt niet tegen bij clubs of festivals. Uiteindelijk voelde ik me ook niet meer gelukkig in mijn lichaam.

Op mijn zestiende ben ik mijn moeder kwijtgeraakt. Ze hielp mij altijd met afvallen, dan renden we samen of keken we naar mijn dieet. Ze maakte zich heel veel zorgen om mijn gezondheid, vooral als ze er niet meer zou zijn om mij te steunen. Ik heb toen echt aan mijn moeder beloofd dat ik zou afvallen en gezond zou gaan leven. Maar in plaats daarvan kwam ik nog meer aan. Het ging toen helemaal niet goed met me. Ik zat mentaal in de knoop en fysiek lukte het me niet om af te vallen. Daarnaast verbleef ik destijds op verschillende plekken bij familieleden. Ik had geen eigen huis meer en op school ging het ook niet goed. Ik kon me nergens meer goed op focussen en het eten was een coping mechanisme voor me geworden.

Toen ik eenmaal een plek voor mezelf had gevonden en naar een psycholoog ging, kwam alles weer langzaam op zijn pootjes terecht. Ik werkte aan mijn zelfontwikkeling en pakte steeds meer punten in mijn leven aan. Dat ene stabiele punt - een eigen plek - had ik echt nodig en vanuit daar kon ik me verder ontwikkelen en me ook weer focussen op het afvallen.

Een vriendin van me had een maagverkleining laten doen en vertelde er heel positief over. Ik ben me gaan inlezen en heb een aantal gesprekken gehad met de huisarts. Uiteindelijk heb ik op mijn 21e ook een maagverkleining gehad. Ik startte voor de operatie actief met sporten en postte mijn weight loss journey op Instagram. Het was erg zwaar en het volhouden van het sporten ging af en aan, maar ik heb doorgezet. Op een gegeven moment was het niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik had ook veel loshangend vel na de operatie. Je kan wel meer spiermassa opbouwen, waardoor het iets bijtrekt, maar je hebt het zelf niet volledig in de hand. Naarmate mijn weight loss journey vorderde, kreeg ik steeds meer dm's van jonge vrouwen die me om afvaltips en work-outs vroegen.

Toen mijn foto's ook op weight loss-accounts werden gedeeld ging het heel snel. Ik werkte zoveel dat ik zelf amper aan sporten toe kwam. Daarom wilde ik graag in de sportschool werken en ben ik een opleiding tot personal trainer gaan volgen. Ik werk nu drie dagen per week tussen de vijf en tien uur en ik sport zelf drie of vier keer in de week. Naast mijn proces post ik ook foto's van mijn loshangend vel, omdat dat ook deel van mijn lichaam is en dat mag er ook gewoon zijn. Ik ben daar weleens onzeker over, maar heel veel vrouwen herkennen zich hierin en vinden het moedig dat ik dit laat zien. Dat doet me dan weer goed. Social media kunnen zo triggerend zijn en kan zo veel doen met je zelfbeeld, maar dit hoort ook bij een lichaam en dat mag ook gewoon gezien worden.

Ik had niet durven dromen dat ik een fitness-influencer zou worden. Ik ben trots op waar ik sta en dat ik nu andere mensen mag helpen met hun journey. Ik keek zelf altijd op naar mensen die hun eigen weight loss journey deelden en daar haalde ik heel veel inspiratie uit. En nu volgen mensen mij om hun inspiratie uit mijn posts te halen, we've come full circle.

- Marena (29)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie