Close-up

India (16): "Ik wil als B-Girl naar de Olympische Spelen van 2024"

foto: India Sardjoe
  1. Newschevron right
  2. India (16): "Ik wil als B-Girl naar de Olympische Spelen van 2024"

"Toen ik acht jaar was, kwam ik voor het eerst in aanraking met breakdance en werd ik eigenlijk meteen verliefd op deze dansstijl. Het begon natuurlijk allemaal als hobby, maar na een tijdje ging ik op hoger niveau dansen bij een andere dansschool. Ik zat destijds ook op voetbal en het werd steeds moeilijker om alles te combineren. Uiteindelijk heb ik voor breakdance gekozen. Op mijn achtste had ik niet zoiets van: ik wil de allerbeste B-Girl worden. Dat is gaandeweg allemaal veranderd, zo heb ik vorige week het NK Breakdance gewonnen.

Voor het NK had ik al aan heel veel battles deelgenomen. Daar kwam ik meestal in de top 8 of top 16, dus niet heel ver. Ik heb daarna hard getraind en gekeken van: wat kan beter en waar moet ik nog aan werken? Al die verbeteringen heb ik uiteindelijk meegenomen naar het NK en dat is heel belangrijk geweest voor mijn winst. Soms win je weleens terwijl je denkt van: ik had beter kunnen dansen. Maar op het NK ging het supergoed en ik ben ontzettend tevreden over wat ik heb neergezet op de dansvloer.

Door mijn winst op het NK Breakdance ben ik nu de jongste B-Girl die ooit het NK heeft gewonnen. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik dans bijvoorbeeld ook tegen mensen die een jaartje of dertig zijn en al jaren aan ervaring hebben. Het is mooi om van hen te winnen. Of ik weleens geïntimideerd raak door hun ervaring? Inmiddels niet meer, want ook ik heb al van jongs af aan meegedaan aan heel veel battles. Ik focus me vooral op het beste uit mezelf halen.

Ik ben nu alweer hard aan het trainen voor het toernooi Red Bull BC One Holland Cypher, dat op 10 juli plaatsvindt. Als ik dat win, kan ik in november naar de World Final in New York. Een ander groot doel dat ik heb, is mezelf kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Dan is breakdance voor de allereerste keer onderdeel van het olympisch programma. Het is nog ver weg, maar ik ben goed op weg. Als ik zo door blijf gaan, dan ga ik er wel komen. Of ik een medaille ga winnen? Ik heb in principe nog twee jaar om me voor te bereiden en ik zie mezelf in die tijd nog wel groeien, dus ik denk dat het zeker mogelijk is. Ik heb er vertrouwen in."

- India (16)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie