Up 2 Date

'Belastingdienst overtrad wet met discriminerend beleid'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Belastingdienst overtrad wet met discriminerend beleid'

De Belastingdienst is het afgelopen jaar zwaar in verlegenheid gebracht door de zogenoemde 'toeslagenaffaire'. Vandaag verscheen het rapport van Autoriteit Persoonsgegevens waarin de resultaten van hun onderzoek staan. De conclusies zijn keihard en liegen er niet om.

Wet overtreden

Volgens het onderzoek heeft de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst jarenlang de wet overtreden doordat ze gegevens over een (dubbele) nationaliteit van de aanvragers van kinderopvangtoeslag gebruikte. Deze verwerkingen waren "onrechtmatig, discriminerend en daarmee onbehoorlijk", aldus de onderzoekers in hun rapport over etnisch profileren door de Belastingdienst. Het gaat volgens de privacywaakhond om zware overtredingen van de privacywet.

Registratie dubbele nationaliteit

De Belastingdienst zou eigenlijk de gegevens over een dubbele nationaliteit al hebben moeten verwijderen in 2014. Dit deden ze niet en daarom stonden er in mei 2018 nog zeker 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit in de systemen van de Belastingdienst geregistreerd. Dat was in strijd met de wet en had niet gebruikt mogen worden bij het beoordelen van de aanvragen, de bestrijding van fraude en het risicosysteem, volgens de AP.

Genoeg is genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie