Up 2 Date

Toeslagenschandaal begon al jaren eerder

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Toeslagenschandaal begon al jaren eerder

De omstreden werkwijze van de belastingdienst, bekend als de toeslagenaffaire, begon al veel eerder dan tot nu toe werd gedacht. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van vertrouwelijke documenten van de afdeling Toeslagen die zij in handen kregen.

2006

Uit de stukken die RTL Nieuws heeft ingezien blijkt dat ambtenaren zich al vijftien jaar niet aan de wet houden bij terugvordering van toeslagen. Kort na de invoering van het toeslagenstelsel werd er al gesproken over "afwijkend handelen" van mensen bij vermoeden van fraude. Deze mensen zouden op een zogenaamde "uitsluitlijst" zijn gekomen, waarop de toeslagen zouden zijn stilgezet. Mensen die op de uitsluitlijst belandden, waardoor je bij elk volgend contact met de Belastingdienst als fraudeur werd behandeld, werden daar niet van op de hoogte gesteld. Omdat mensen niet wisten dat ze als fraudeur te boek stonden, konden zij zich daartegen ook niet verweren of hun onschuld bewijzen.

Dat dit toen al op grote schaal gebeurde, blijkt uit werkinstructies van de Belastingdienst met de titel "massaal". De ambtenaren betitelden zichzelf daarom ook wel als "de rechters", zou blijken uit een van de documenten.

Reactie Belastingdienst

In een reactie aan RTL Nieuws laat de Belastingdienst weten dat het "logisch" was dat handmatig werd getoetst of mensen mogelijk fraudeerden. Het beleid was er namelijk op gericht om fouten bij aanvragen van toeslagen te voorkomen. De Belastingdienst zegt uiteindelijk niet met deze manier van risicoselectie te zijn doorgegaan. Verder noemt de fiscus de term 'rechters': "met de kennis van nu een wat ongelukkige aanduiding."

Toeslagenaffaire

Door het schandaal rond de kinderopvangtoeslagen werden duizenden ouders gedupeerd, doordat de Belastingdienst hen ten onrechte als fraudeurs zag. Vorig jaar kwam er een snoeihard rapport uit over de toeslagenaffaire, wat op 15 januari leidde tot de val van het kabinet.

Ster advertentie
Ster advertentie