Up 2 Date

Tachtig slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen Rutte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tachtig slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen Rutte

Tachtig slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire hebben aangifte gedaan tegen demissionair premier Mark Rutte. Dat maakte hun advocaat Vasco Groeneveld vandaag bekend tegenover RTL Nieuws.

Nieuwe informatie

De advocaat deed vorige maand al aangifte tegen vijf andere (oud-)bewindslieden. Rutte werd destijds nog niet bij die aangifte betrokken, maar volgens Groeneveld is er inmiddels 'nieuwe en belastende informatie bijgekomen'.

Meebeslist over te nemen stappen

Volgens Groeneveld zei Rutte tijdens het Kamerdebat over de affaire op 19 januari dat het kabinet al sinds mei/juni 2019 op de hoogte was over de grootschaligheid van de problematiek. Groeneveld meent dat Rutte erkende dat hij vanaf die tijd 'direct betrokken' was bij het dossier.

"Uit nieuw vrijgegeven stukken blijkt dat de premier sinds mei 2019 heeft meebeslist over te nemen stappen", zegt Groeneveld. "Toch is het illegale invorderen door de Belastingdienst doorgegaan tot november 2019 of langer. Ook was hij al in het najaar van 2018 op de hoogte van misstanden bij de afdeling Toeslagen."

'Opzettelijk en door grove schuld'

De aangevers menen dat Rutte wist dat de wet werd geschonden, maar dat hij desondanks de beschikkingen liet bestaan. De aangevers verwijten de premier ook dat hij 'opzettelijk of door grove schuld' heeft nagelaten om wetten uit te voeren. "Rutte heeft niet ingegrepen toen mijn cliƫnten ambtelijk werden opgejaagd en beroofd. Deze schending van de rechtsorde door de overheid is ongekend in de moderne Nederlandse geschiedenis", aldus Groeneveld.

Ster advertentie
Ster advertentie