Naar homepage
Up 2 Date

Winkeliers eisen volledige opening in kort geding tegen de Staat

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Winkeliers eisen volledige opening in kort geding tegen de Staat

Veel winkeliers staan na maanden dicht te zijn geweest op het punt van faillissement en eisen nu volledige heropening van hun winkels. Brancheorganisatie INretail sleept vandaag namens 15.000 non-foodwinkels de Staat voor de rechter in een kort geding. Winkelen kan volgens hen veilig en daarom willen ze niet op afspraak, maar gewoon weer helemaal open.

Winkelen op afspraak vaak geen optie

Het kabinet stelt dat het nog te vroeg is om winkels weer helemaal te openen. Tijdens de laatste persconferentie maakte demissionair premier Rutte bekend dat mensen wel mogen komen winkelen op afspraak. Volgens INretail is dat voor veel winkels geen optie. De kosten van het opengaan zouden op die manier niet opwegen tegen de opbrengsten.

'Geen reden meer om dicht te zijn'

Volgens directeur van de organisatie, Jan Meerman, is er geen reden meer om winkels dicht te houden. "We houden ons aan alle veiligheidsprotocollen die nota bene door het kabinet zelf zijn goedgekeurd, en toch moeten we dicht. Het is gewoon onacceptabel", zei hij tegen NOS Radio 1. "We zitten nu qua coronabesmettingen op het niveau ’ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we gelijk krijgen van de rechter. We staan juridisch sterk."

Wanneer de rechter uitspraak doet over deze zaak, is nog niet bekend. Meestal wordt een kort geding binnen twee weken afgehandeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanavond persconferentie

Winkeliers zijn niet de enigen die het zat zijn. Ook de horeca staat komende week in een kort geding tegenover de Staat en daarnaast willen ook de kermisbranche, eigenaren van zonnestudio's en marktkooplui hun heropening afdwingen. Vanavond om 19:00 geven Rutte en demissionair minister De Jonge weer een persconferentie over de coronasituatie. Volgens ingewijden zullen er geen nieuwe versoepelingen aangekondigd worden, maar komt er meer duidelijkheid over de maatregelen na 16 maart.

Ster advertentie
Ster advertentie