Naar homepage
Up 2 Date

'Aantal meldingen sextortion meer dan verdubbeld tijdens corona'

foto: Twitter: DownNewsLtd
  1. Newschevron right
  2. 'Aantal meldingen sextortion meer dan verdubbeld tijdens corona'

Ruim twee keer zoveel mensen zeggen slachtoffer te zijn geweest van sextortion als voor de coronacrisis. Dat meldt het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM) aan het KRO-NCRV-programma Pointer.

Sextortion

Sextortion is een vorm van chantage waarbij een afperser dreigt iemands naaktbeelden online te zetten, tenzij het slachtoffer flink betaald. Meisjes worden vaak zelfs afgeperst om seks te hebben met de dreiger. Vaak doet een afperser zich voor als een leuke jongen of meisje, om het slachtoffer er toe te verleiden naaktfoto's te sturen. Als de naaktbeelden eenmaal zijn verstuurd, begint het afpersen.

Coronacrisis

Volgens Arda Gerkens, directeur van het EOKM, komt de stijging van het aantal meldingen door de coronacrisis. "Omdat jongeren niet naar school gaan en minder vrienden zien, hebben ze meer tijd om online te zijn", zegt ze tegen Pointer. Gerkens denkt dat het aantal slachtoffers nog een stuk hoger ligt, maar dat veel van hen geen melding durven doen, uit angst of schaamte.

Sextortion komt vooral voor bij jongeren tot 26 jaar. "Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen", zegt Gerkens. Volgens haar besluiten jongens in de meeste gevallen te betalen, terwijl meisjes ook overwegen om toch seks te hebben met de dreiger. "Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd."

Ster advertentie
Ster advertentie