Up 2 Date

Deze winter nog geen enkel griepgeval vastgesteld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Deze winter nog geen enkel griepgeval vastgesteld

Deze winter werd er nog geen enkel griepgeval vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut Nivel, dat samen met het RIVM de verspreiding van luchtwegvirussen monitort.

"Circulatie gestopt"

Normaalgesproken overlijden er duizenden mensen in een jaar aan de gevolgen van de griep (het influenzavirus). Dit jaar werd er door huisartsen, die regelmatig monsters laten analyseren op virussen, in het afgelopen griepseizoen geen enkele positieve influenzabesmetting vastgesteld. Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij Nivel, benadrukt in het AD dat zij het influenzavirus niet zo nauw volgen als het coronavirus. "Maar alles wijst erop dat de circulatie is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet, en ook in de ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen."

Coronabeleid

In het AD zeggen deskundigen dat de coronamaatregelen voor de scherpe daling hebben gezorgd. Het stilleggen van het internationale vliegverkeer en het advies om thuis te blijven bij klachten zouden onder andere hebben bijgedragen aan deze trend. Een trend die gezondheidsorganisatie WHO ook in de rest van West- en Noord-Europa vaststelt. Dit betekent echter niet dat het griepvirus is verdwenen, zegt viroloog Ab Osterhaus in het AD. "Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie