Naar homepage
Up 2 Date

Paus en sjiitische ayatollah hebben historische ontmoeting

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Paus en sjiitische ayatollah hebben historische ontmoeting

Paus Franciscus en ayatollah Ali Al Sistani, geestelijk leider van de sjiieten in Irak, hebben gisteren een historische ontmoeting gehad in Irak. De twee deden een oproep tot vreedzaam leven in een land dat wordt geteisterd door geweld tussen beide geloofsrichtingen.

Conflict

De twee geloofsrichtingen komen al meer dan duizend jaar regelmatig op gewelddadige wijze met elkaar in conflict en daarom was de ontmoeting diep symbolisch. Bovendien is Irak het thuisland van een kleine christelijke minderheid, die sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 vaak te maken hebben gekregen met gewelddadige aanvallen van sjiitische milities. Ook de soennitische beweging Islamitische Staat, die grote delen van Irak overnam, vervolgde christenen.

"Samenwerking en vriendschap"

Paus Franciscus vindt dat Iraakse christenen, waarvan wordt geschat dat er nog minder dan 250.000 in Irak wonen, moeten worden behandeld als burgers met dezelfde rechten en plichten als andere Irakezen. Al Sistani is dat met hem eens.

De sjiitische leider deed ook een oproep aan alle religieuze autoriteiten in de wereld: hou het gedrag van wereldse regeringen in de gaten en laat wijsheid en gezond verstand zegevieren over oorlogsvoering. Paus Franciscus kwam met een vergelijkbare boodschap, te lezen in een statement van het Vaticaan. "Hij onderstreepte het belang van samenwerking en vriendschap tussen geloofsgemeenschappen, zodat we, door wederzijds respect en een dialoog te kweken, kunnen bijdragen aan het welzijn van Irak en de regio." De twee spraken in totaal zo'n vijftig minuten met elkaar.

Ster advertentie
Ster advertentie