FunX Den Haag

Voorstelling 'Strijders': Hoe maak je van radicalisering iets positiefs?

  1. Newschevron right
  2. Voorstelling 'Strijders': Hoe maak je van radicalisering iets positiefs?

De komende weken speelt de theatervoorstelling 'Strijders' in Theater De Vaillant en Theater aan het Spui in Den Haag. In de voorstelling worden verschillende perspectieven op de strijd tegen radicalisering belicht. De meeste acteurs die meespelen komen uit de Schilderswijk en hebben zelf ervaren wat er kan gebeuren als je niets meer hebt om voor te strijden. Sander sprak in Jouw Stad Den Haag met acteur Yassine Abarkine over de theatervoorstelling.

Radicalisering

Met de voorstelling willen de acteurs iets positiefs maken van het concept radicalisering. Ook voor Yassine gaat radicalisering veel verder dan alleen het Jihadisme, wat nu vooral in het nieuws is.

''Er is sprake van radicalisering wanneer een persoon extreem geïnteresseerd wordt in een bepaald onderwerp. Je kan bijvoorbeeld ook radicaliseren op het gebied van computers.''

dromen

De voorstelling heet 'Strijders'. Yassine strijd zelf voor de rechten van de mens en de burger. In de voorstelling staan vooral de identiteit en de dromen van de personages centraal. Het gaat niet alleen om de strijd voor het geloof, maar ook over de struggles van werk, school, en geld. Wat is écht de moeite waard om voor te strijden?

''We hebben samen met de regisseur veel verschillende gesprekken gevoerd met organisaties, instellingen, moskeeën en politiebureaus. Wat wij hebben gemerkt is dat het gaat niet over één bepaald iets. Het gaat over de identiteit van de persoon en de dromen van een persoon.''

Jongeren

Voor 'Strijders' werd er gewerkt met jongeren uit de Schilderswijk die nog nooit eerder theater hebben gemaakt. In de voorstelling staat het belang van de strijd voor idealen en dromen centraal. Als die strijd niet wordt gevoerd, ontstaat er een leegte, waarbij het gevaar ontstaat dat die wordt opgevuld met radicale en negatieve ideeën.

''We staan overal voor open. Het is het een project om vooral de jongeren te behoeden van alle negatieve ideeën in de samenleving. We zien allemaal dat het niet de goede kant opgaat, dus je moet vroeg beginnen met de bewustmaking.''

De voorstelling speelt op 27, 28, 29 januari, 3 en 4 februari in Theater De Vaillant in Den Haag. Op 5 en 6 februari speelt de voorstelling in Theater aan het Spui in Den Haag.

Ster advertentie
Ster advertentie