FunX

Ilias Addab over zijn intense rol in Layla M.: ''Je lang in het jihadisme verdiepen, heeft een grote impact.''

  1. Newschevron right
  2. Ilias Addab over zijn intense rol in Layla M.: ''Je lang in het jihadisme verdiepen, heeft een grote impact.''

De film Layla M. gaat over een achttienjarig Marokkaans meisje dat zich niet geaccepteerd voelt in Nederland. Ze sluit zich aan bij een groep die strijdt voor de acceptatie van de islam, waar ze Abdel ontmoet. Ze trouwen in het geheim en onder invloed van haar man radicaliseert Layla. Samen vertrekken ze als jihadisten naar het Midden-Oosten.

Ilias & Nora

Reporter Ouassima sprak tijdens de première met hoofdrolspeelster Nora El Koussour, die de rol van Layla vertolkt. Fernando was ook benieuwd naar de rol van haar tegenspeler Abdel, gespeeld door Ilias Addab. Hij kwam langs in de studio om te vertellen over de heftige rol.

Jihadisme

De voorbereidingen begonnen in maart en Ilias is zich vanaf dat moment erg gaan verdiepen in de beweegredenen van een jihadist. Hij woonde het jihadproces bij, waar de veertien grootste jihadisten van Europa voor de rechter moesten verschijnen. Eén van die mannen leek erg op zijn personage Abdel en dat was best confronterend.

''Voorheen zag ik het alleen op televisie of las ik het in de krant. Nu zag ik het met mijn eigen ogen. Op een TV-scherm kon je zien wat voor propaganda zij maakten. Het personage Abdel doet hetzelfde. Als je een lange periode zulke filmpjes gaat bekijken, heeft dat wel impact.''

parijs

Ook op straat merkte hij de impact van zijn rol. Vanaf maart heeft hij zijn baard laten staan. Toen de opnames begonnen, waren net de aanslagen in Parijs geweest en dat merkte hij ook op straat.

''Ik voelde me aangekeken. Ik kocht een hipsterbril om er minder als een verdachte uit te zien.''

beweegredenen

Hoewel de film over een controversieel onderwerp gaat, is er geen heftig oordeel aanwezig. Het valt moslims niet af, maar probeert juist de beweegredenen van radicaliserende moslims in beeld te brengen.

''Het heeft een mooie boodschap. Het geeft geen slecht beeld van de islam. Het gaat over een klein deel van de moslims die radicaliseert door het gebrek aan acceptatie.''

Intieme scène

In Nederlandse films wordt seks vaak redelijk expliciet in beeld gebracht. Ook de regisseurs van Layla M., Mijke de Jong en Jan Eilander, zijn Nederlands en hadden in eerste instantie een best intieme scène geschreven. Samen met Nora en Ilias hebben ze toen besproken hoe hetzelfde op een meer discrete manier overgebracht kon worden.

''We willen niet dat een bepaalde groep wordt uitgesloten, alleen omdat er een vrijscène in zit. Nu kan iedereen het gaan kijken.''

Ster advertentie
Ster advertentie