Entertainment

Nabestaanden Roald Dahl bieden excuus aan voor diens antisemitisme

foto: Robin MILLARD / AFPfoto: Robin MILLARD / AFP
  1. Newschevron right
  2. Nabestaanden Roald Dahl bieden excuus aan voor diens antisemitisme

De kleinkinderen van Roald Dahl hebben publiek hun excuus aangeboden voor de antisemitische uitspraken van de schrijver. Op de website van de Britse auteur die in 1990 is overleden, hebben ze een korte verklaring geplaatst.

In de verklaring staat: "De familie Dahl en The Dahl Company bieden hun oprechte excuses aan voor de blijvende en vanzelfsprekende pijn als gevolg van eerdere opmerkingen van Roald Dahl." De kans is groot dat je de Britse auteur kent. Zijn boeken Sjakie en de chocoladefabriek, De Grote Vriendelijke Reus en Matilda zijn wereldberoemd. Vorige maand verscheen zijn nieuwe verfilming van het boek De Heksen.

Uitspraken

De familie schrijft niet over welke uitspraken het precies gaat, maar volgens Britse media gaat het om een interview in 1983. Daarin stelde de schrijver: "In het Joodse karakter zit iets wat vijandigheid oproept. Zelfs een miskleun zoals Hitler koos hen met een reden als doelwit." In een ander interview zei hij eens dat 'Joden nagenoeg alle media in handen hebben'. Dit is een bekende uitspraak onder antisemieten.

Onbegrijpelijk

In de verklaring laten de kleinkinderen ook weten dat ze deze pijnlijke uitspraken 'onbegrijpelijk' vinden. "Zulke bevooroordeelde opmerkingen staan in schril contrast met de man die wij kenden." Aan verschillende Britse media liet de familie weten dat ze het lastig vonden om excuus te maken voor de woorden van hun 'geliefde opa', maar dat ze het 'hartstochtelijk oneens' zijn met hem.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie