Films, Series & TV

Fernando vertelt over zijn ervaringen met racisme in 'Ook Hier'

foto: NPO
  1. Newschevron right
  2. Fernando vertelt over zijn ervaringen met racisme in 'Ook Hier'

In het NPO-programma Ook Hier portretteert agent Dwight van van de Vijver Nederlanders die regelmatig te maken krijgen met racisme. In de nieuwste aflevering is het je favoriete ochtend-dj Fernando die zijn ervaringen deelt. "Ik dacht: ik wil dit gevoel niet meer. Ik wil me niet minder voelen of voelen dat iemand mijn lot bepaalt."

Onderschat

Fernando vertelt in het programma dat zijn leraar op school vroeger tegen hem zei dat hij niet hoger dan mavo-niveau zou halen. "Toen dacht ik: oh, dus je onderschat mij?" Nadat Fernando hierom een 'traantje had weggepinkt', besloot hij strijdlustig om iedereen het tegendeel te bewijzen. "Mijn moeder heeft me geleerd om een vechter te zijn. Je geeft nooit op. Toen heb ik een deal met mezelf gesloten. Ik dacht: ik ga mezelf gewoon pushen om nog verder te gaan. En op dat moment gingen mijn cijfers door het dak heen."

Danjuma

Ook het verhaal dat Oranje-international Arnaut Danjuma Groeneveld vertelde in Start met Fernando kwam in Ook Hier aan bod. Hij werd in Engeland hardhandig door de politie gearresteerd vanwege een poging tot moord, terwijl het later bleek om een pijnlijke persoonsverwisseling te gaan. Ook vertelde hij regelmatig te maken te hebben met etnisch profileren en andere vormen van racisme.

10-0 ACHTERSTAND

Fernando geeft aan geraakt te worden door dit soort verhalen. Hij wil er alles aandoen om een einde te maken aan racisme. Zo is hij onder andere ambassadeur van de petitie om racisme verplicht te behandelen op school. "Het is toch crazy dat je het gevoel hebt dat je met 10-0 achterstand moet opstarten? Ik hoop dat m'n zoontje ooit in een wereld kan opgroeien waarin dat geen issue meer is."

"Het raakt me, maar op een gegeven moment heb ik een soort schild gebouwd. Je gaat me niet kapotmaken. Ik ga ervoor zorgen dat ik hier op een of andere manier een einde aan ga maken. Met mijn platform, met de manier waarop ik mezelf beweeg in de media, ga ik zorgen dat dat positieve verhaal naar voren komt."

Ook hier is van maandag t/m vrijdag te zien om 21.15 uur op NPO 2.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie