Up 2 Date

#DefundRacism: mensen roepen merken op om 'Veronica Inside' niet meer te sponsoren

  1. Newschevron right
  2. #DefundRacism: mensen roepen merken op om 'Veronica Inside' niet meer te sponsoren

Op social media is de hashtag #defundracism in het leven geroepen naar aanleiding van de racistische uitspraken van Johan Derksen in Veronica Inside maandagavond. Zo vroeg Derksen over een man, die verkleed was als Zwarte Piet tijdens een Black Lives Matter-betoging, het volgende: "Weten we zeker dat het niet Akwasi is?" Mensen op social media zetten zich nu massaal in om dit soort racistische content te stoppen door middel van de hashtag.

Verklaring Veronica

Er kwam veel kritiek op de uitspraken van Derksen, maar Veronica liet woensdag nog weten dat Derksen niet aangesproken zal worden op zijn uitspraken. Veronica liet in een korte verklaring weten "tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen" te zijn, maar de zender stelde ook: "Uitspraken binnen VI komen voor rekening van de mensen aan tafel".

#DefundRacism

Mensen op social media namen geen genoegen met de verklaring van Veronica en besloten zelf actie te ondernemen. Zo werd de hashtag #DefundRacism in het leven geroepen. Het doel van de hashtag is om merken, die adverteren tijdens Veronica Inside, erop te wijzen waar hun geld naartoe gaat en wat er voor racistische uitspraken gedaan worden in het programma waar zij hun geld in pompen. Zo worden mensen opgeroepen om naar de accounts te gaan van merken, zoals Toto, Gamma, Kordaat Pilsener, Veet, KVK, Gillette Venus, Zespri Kiwifruit en SNS Bank.

"Tag ze. Tweet ze. Bel ze. Slide met gestrekt been in hun DM’s. Gebruik je vrijheid van mailingsuiting."

Veel reacties

Veel mensen reageren inmiddels al onder Instagramposts van deze merken. Zo laat Sanne aan Toto weten: "Hey toto! Jullie zouden er goed aan doen om VI niet meer te sponsoren. Platform geven aan racisme is niet leuk of grappig. Gewoon niet ok. En 't is geen goed voetbalprogramma ook. Do better!" Manja reageert onder een post van Albert Heijn: "Stop met het sponsoren van racistische programma's #defundracism". Een van de sponsoren heeft inmiddels al zijn Instagrampagina gedeactiveerd, namelijk biermerk Kordaat.

Zespri heeft inmiddels aangegeven zich terug te trekken als sponsor van het voetbalpraatprogramma. Dat laat het bedrijf middels een korte verklaring op Instagram weten. Gillette Venus laat weten zich te distantiëren van de uitspraken in Veronica Inside.


GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie