FunX

Politieagent Dwight presenteert programma 'Ook hier' over racisme in Nederland

foto: Foto: EO / Willem-Jan de Bruin
  1. Newschevron right
  2. Politieagent Dwight presenteert programma 'Ook hier' over racisme in Nederland

Politieagent Dwight van van de Vijver presenteert sinds deze week het nieuwe programma Ook hier. Daarin portretteert hij Nederlanders die regelmatig te maken krijgen met racisme in Nederland. In Start met Fernando vertelde hij meer over het programma en hoe hij als politieagent ook met racisme te maken heeft gehad.

Omdat er ook in Nederland genoeg mensen zijn die racisme ervaren en niet het gevoel hebben dat zij voor de volle honderd procent meetellen in de samenleving, is ervoor gekozen om het programma Ook hier te noemen. Dwight: "Ik vind het heel tof dat die mensen nu een podium krijgen om hun verhaal te vertellen. [...] Het zijn de verhalen die mensen elkaar onderling wel vertellen, maar vaak niet aan een ander, omdat het ook moeilijk en spannend is om te vertellen."

funxvideo_5edf4e7fadbaa

Video niet beschikbaar

Racisme binnen het politiekorps

Dwight vertelt dat ook hij, zelfs binnen het politiekorps, racisme heeft meegemaakt. "Ik zou willen dat het niet zo was, maar de waarheid is toch anders." Dwight vertelt over een specifieke gebeurtenis waarbij hij als jonge agent een vrouw met dezelfde huidskleur als hij aanhield. "Toen ik met haar op het bureau kwam, vroeg een rechercheur doodleuk: 'Heb je je zus aangehouden?' Dat is voor de een misschien een grapje, maar als je daar zelf steeds mee geconfronteerd wordt, is dat echt niet oké. [...] Ik was destijds best wel een jonge agent en ik was gewoon stomverbaasd. Ik dacht: serieus?! Zegt iemand dit gewoon tegen mij?"

Gevolgen binnen de politie

Als politieagent praten over onderwerpen als racisme binnen de politie, neemt volgens Dwight ook een aantal gevolgen met zich mee binnen het politiekorps.

"Dat is iets waar ik eerst mee worstelde. Mensen vinden je tof als je het voor de politie opneemt, maar in de buitenwereld is er soms een tweestrijd gaande. Dan moet je een kant kiezen, denkt men. Ik wil altijd genuanceerd blijven, maar soms moet je het beestje bij de naam noemen. Dat word je niet altijd in dank afgenomen en kan echt gevolgen voor je hebben. Sommige mensen willen niet meer met je omgaan of spreken je gewoon keihard tegen op een best wel onbeschofte manier. Als dat op je werkplek gebeurt, waar je dagelijks moet zijn, ga je soms met lood in de schoenen naar je werk.

Ik draag die gevolgen, omdat ik het te belangrijk vind. Ik ga er niet niet over praten. Die gevolgen zijn ook niet altijd alleen voor mij, maar soms ook voor de mensen die met me omgaan. Ik heb een maat binnen de politie met wie ik graag samenwerk. Hij heeft blond haar en blauw ogen en voert ook mijn strijd. Toch zijn er zelfs mensen die tegen hem zeggen van: 'Beter ga je niet met Dwight om.' [...] Aan de andere kant krijg je ook heel veel steun en spreken mensen hun waardering uit, maar voor mijzelf is het niet altijd even makkelijk."

Strijd van binnenuit

Soms vraagt Dwight zichzelf af of al zijn inspanningen wel effect hebben. Toch realiseert hij zichzelf dat opgeven geen optie zou zijn en dat hij door moet gaan met zichzelf in te zetten voor een betere samenleving. Juist als politieagent wil hij de strijd van binnenuit voeren. "Ik probeer andere mensen ook mee te geven van: wij politieagenten zijn niet jouw vijand. Ik geloof dat wij elkaar kunnen vinden als we meer in een grijze zone komen, en niet altijd in een zwarte of witte zone."

Ook hier is van maandag t/m vrijdag te zien om 21.15 uur op NPO 2.

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie