FunX

Politieagent Dwight over discriminatie op de werkvloer: "Ik ga niet liegen, het is voorgekomen"

  1. Newschevron right
  2. Politieagent Dwight over discriminatie op de werkvloer: "Ik ga niet liegen, het is voorgekomen"

Uit de onderzoeksresultaten van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat de politie geen populaire werkgever is onder jongeren, vooral niet onder jongeren met een migratieachtergrond. Dwight is inspecteur bij de politie en lid van het Caribisch netwerk. Hij vertelt bij Start waarom hij wél bij de politie is gaan werken.

Verrader

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nationale Politie. Aan 1024 jongeren werd gevraagd of ze bij de politie wilden werken. Maar liefst 56% van de Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse achtergrond gaf aan 'zeker niet' bij de politie willen te werken.

De redenen? Volgens deze jongeren zou de politie hun discrimineren en een oneerlijke organisatie zijn. Ook zijn de jongeren bang voor de reactie van hun vrienden en familie. Ze willen niet als verrader gezien worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Respect

Ook politieagent Dwight was bang voor afkeurende reacties. Die kwamen er ook, maar zijn vrienden accepteerden zijn nieuwe baan uiteindelijk wel. Ze zagen hoe goed de baan bij hem paste en hadden daar respect voor.

"Ik ben gewoon mezelf en ik doe mijn werk op een integere manier. Daar kan je eigenlijk niet op haten, toch?"

Toffe baan

Dwight vond als kind de politie supertof, maar toen hij 16/17 was had hij ook wel eens een 'fuck the police'-houding. Dat kwam doordat hij wel eens aangesproken werd als hij in het winkelcentrum aan het chillen was. "In mijn ogen werd ik toen onterecht behandeld als iemand die overlast gaf. Daar hebben we wel eens woorden over gehad." Maar toen hij een vader van een vriendin van hem ontmoette, zag hij weer in hoe leuk een baan bij de politie kon zijn.

"Het was een sterke, Surinaamse man. Hij deed dingen met jongeren en dat wilde ik ook doen."

Sollicitatie

Daarom solliciteerde Dwight bij de politie toen hij 19 jaar was. Hij had dit alleen niet aan zijn moeder verteld en zij was wel verbaasd toen er opeens een brief met het logo van de politie in de brievenbus zat. Toen hij vertelde dat hij bij de politie had gesolliciteerd, zei ze dat ze zich zorgen maakte dat hij gediscrimineerd zou worden op de werkvloer.

Discriminatie op de werkvloer

Die angst was helaas terecht, vertelt Dwight: "Ik ga niet voor je liegen, het is voorgekomen." Er wordt (nog steeds) wel eens gediscrimineerd op de werkvloer. Gelukkig zijn er volgens Dwight ook veel mensen die daar iets aan willen doen.

Supertoffe baan

Ondanks de problemen die de organisatie kent, is Dwight heel erg blij met zijn baan: "Mijn werk is supertof." Wat hij er zo mooi aan vindt, is dat hij echt iets betekent voor de samenleving. Vooral het werken met jongeren geeft hem veel voldoening. Hij wil hen helpen hun leven weer op de rails te krijgen.

"Ik kan mensen oppakken, maar de volgende dag ben ik er ook om te praten over wat we eraan gaan doen."

Spoken Word

Naast politieagent is Dwight ook Spoken Word-artist. Dwight probeert daarmee onder andere het moeilijke onderwerp etnisch profileren bespreekbaar te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie