FunX

Neef van Mitch Henriquez zoekt gerechtigheid: ''Ik heb dat aan zijn sterfbed beloofd''

foto: Familieleden van Mitch bij eerdere demonstratie tegen politiegeweld in 2016. Foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Neef van Mitch Henriquez zoekt gerechtigheid: ''Ik heb dat aan zijn sterfbed beloofd''

Het is deze maand vijf jaar geleden dat Mitch Henriquez omkwam. Eind juni 2015 overleed Mitch nadat hij werd gearresteerd op een festival. Hij werd 72 seconden in een nekklem gelegd en kreeg pepperspray in zijn gezicht gespoten. Mitch' neef Alexander Dijkhoff vertelde het verschrikkelijke moment na in Start met Fernando en zoekt nog steeds gerechtigheid voor zijn neef.

Neef van Mitch Henriquez zoekt gerechtigheid: ''Ik heb dat aan zijn sterfbed beloofd''

De fatale dag

Ook Alexander was erbij op de fatale dag. Toen hij van het festival afliep zag hij wat heisa ontstaan, maar had hij nog niet door dat zijn neef Mitch erbij betrokken was. "Ik kon hem niet zien, want er stonden zoveel agenten om hem heen. [...] Alles werd afgesloten en die politieagenten gingen hun gang, het was afschuwelijk."

Alexander vertelt dat een politieagent hem wijsmaakte dat Mitch naar het politiebureau gebracht zou worden en na een paar uurtjes weer vrij zou komen. Toen Mitch' vriendin naar het politiebureau ging om te checken hoe het met hem ging, kwam ze er echter achter dat hij in het ziekenhuis lag.

"Toen zijn we gelijk de auto ingestapt en naar het ziekenhuis gegaan. De chirurg vertelde mij meteen dat hij het niet ging redden. Omdat we best een grote familie hebben in Nederland, vroeg ik de chirurg om hem nog even in coma te houden, zodat we allemaal afscheid van hem konden nemen voordat de stekker eruit werd getrokken."

Verdwenen foto's

In het ziekenhuis maakte Alexander foto's van Mitch om aan te kunnen tonen hoe hij was toegetakeld. "Je zag gewoon de afdruk van de schoen van de politieagent. Hij was bont en blauw geslagen. Ik was die foto's binnen een dag kwijt. Ik weet niet hoe, maar ze zijn in mijn telefoon gekomen en hebben alle foto's verwijderd. Ik heb ze nooit meer teruggezien."

'Iemand moet boeten'

Uiteindelijk kreeg maar een van de vijf betrokken agenten in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. Hij werd door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van doodslag, maar schuldig bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg. Alexander: "Binnen een jaar zou hij gewoon weer alles kunnen doen wat hij wil. Toch ging hij in cassatie, omdat hij het niet eens was met zijn vervolging. Dat is toch vreselijk. [...] Wij hopen dat hij niet wordt vrijgesproken, want er moet toch iemand boeten voor wat mijn neef is aangedaan."

Demonstratie tegen politiegeweld

Volgende week wordt een demonstratie tegen politiegeweld georganiseerd door de nabestaanden van de 22-jarige Salim, die in september vorig jaar overleed na een arrestatie. Ook de familie van Henriquez zal hier bij zijn.

"Wij gaan binnenkort demonstreren tegen politiegeweld. We moeten nog een bevestiging krijgen van de gemeente, maar het plan is voor aanstaande 13 juni om 14.00 uur in Leidschendam. We krijgen nog te horen op welke locatie."

Gerechtigheid voor Mitch blijft Alexanders grote drijfveer om door te blijven vechten voor zijn neef. "Ik heb Mitch aan zijn sterfbed beloofd dat ik er alles aan zal doen om gerechtigheid voor hem te krijgen.''

Ster advertentie
Ster advertentie