Music

Fresku verzamelt beelden van racisme en politiegeweld in clip van 'Fada'

foto: Instagram: fresku040
  1. Newschevron right
  2. Fresku verzamelt beelden van racisme en politiegeweld in clip van 'Fada'

Fresku bracht de track Fada vorig jaar al uit op zijn album In Het Diepe, maar zet het nummer nu kracht bij door er een bijzondere clip bij uit te brengen. De video bestaat namelijk uit beelden van politiegeweld tegen zwarte mensen en de protesten die dat heeft opgeleverd. Onder de clip roept hij mensen op de petitie voor George Floyd te tekenen en te doneren aan The Minnessota Freedom Fund.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Participeren of profiteren

Met de clip van Fada laat Fresku zien dat de dood van George Floyd geen incident is, maar dat racisme en ongelijke behandeling van zwarte mensen al jarenlang een groot probleem is. Zo komen onder anderen Rosa Parks, Eric Garner en Mitch Henriquez voorbij in de clip. Fresku sluit de video af met een krachtige boodschap:

"Zwarte cultuur draagt bij aan alles om ons heen. Van muziek, entertainment, sport tot aan fashion en taal. Als je op welke manier dan ook meedoet met deze cultuur of mee-eet van deze cultuur ben je meer dan welkom. Maar laat je stem nu ook horen en niet alleen wanneer het cool is. Spreek je ten aller tijden uit tegen racisme en verdiep je in de cultuur waar je een onderdeel van probeert te zijn. Onze cultuur is geen decorstuk. Participeer of profiteer je?"

Kritische tracks

Het is niet de eerste keer dat Fresku zich op muzikale wijze uitspreekt tegen misstanden zoals racisme. Zo voegde hij een paar maanden geleden de track DWDD aan zijn album toe. Daarop bespreekt hij de situatie met de Oeigoeren in China, de genocide op Rohingya-moslims in Myanmar, de hongersnood in Jemen en de oorlog in Syrië. Eind vorig jaar schreef hij met Arjen Lubach Canon, waarin hij de échte Nederlandse geschiedenis vertelt en in De Roze Piet Discussie maakte hij duidelijk waarom Zwarte Piet echt niet meer kan.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie