Artiest

Fresku

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Fresku
De half-Nederlandse, half-Antilliaanse Roy Michael Reymound gaat schuil achter de Eindhovense rapper Fresku. In de nadagen van 2008 zet hij een open brief naar platenbaas Kees de Koning op het internet, wat hem een platendeal oplevert. Inmiddels heeft hij zijn plek zéker veroverd in de Nederlandse hiphopwereld.

Bij Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku, zit de liefde voor rap er al vroeg in. Tijdens zijn tienerjaren experimenteert hij met hiphop en doet hij mee aan verschillende open mic-avonden. Langzaam maar zeker valt zijn talent steeds meer op en sleept hij in 2009 een platencontract binnen. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Een brief aan Kees

De manier waarop hij zijn platendeal scoort is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Hij zet een track getiteld 'Brief Aan Kees' online, een open brief aan Top Notch-baas Kees de Koning. Daarin beklaagt hij de vastgeroeste muziekindustrie. Het werkt. Top Notch wil Fresku hebben en in 2010 komt zijn titelloze debuutalbum uit. 

Kutkop

Er worden singles uitgebracht én goed ontvangen. Met de track 'Kutkop' wint hij bekendheid bij het grote publiek, waarna hij 'Nieuwe Dag' en 'Alleen' uitbrengt. Tweede album Maskerade krijgt zijn release in 2012, samen met een mockumentary over de productie van het album. 

Album nummer drie

In 2015 verschijnt Fresku's derde album Nooit Meer Terug, geproduceerd door Teemong. Een opvallende single is 'Zo Doe Je Dat', waarin de rapper uithaalt naar 3FM. Volgens hem zouden er te weinig gekleurde rappers op het publieke station te horen zijn.