FunX

Fresku is Ambassadeur van de Vrijheid: "Vrijheid is een fragiel iets"

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Fresku is Ambassadeur van de Vrijheid: "Vrijheid is een fragiel iets"

Fresku is dit jaar een van de Ambassadeurs van de Vrijheid. Dat betekent onder andere dat hij vandaag, op Bevrijdingsdag, heel Nederland overvliegt om op te treden op verschillende festivals. Aan Sander en Vonneke vertelde hij waar hij allemaal bij stilstaat op zo'n dag en wat het ambassadeurschap inhoudt.

Fresku vertelt over Bevrijdingsdag en de situatie rondom vriend Murda

'Vrijheid belangrijk maken'

Fresku vindt het een grote eer om vrijheidsambassadeur te zijn. Rond 4 en 5 mei houdt hij zich met name bezig met het praten over wat vrijheid betekent en hoe belangrijk het is. "Veel gesprekken hebben over vrijheid, dat belangrijk maken en het besef stimuleren, vooral bij jongeren", vertelt hij. "Het verhaal vertellen en de ernst aangewakkerd te houden."

Murda

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, wordt pijnlijk duidelijk wanneer je kijkt naar de vele landen in de wereld die te maken hebben met oorlog of onderdrukking. "Datgene wat wij vrijheid noemen is een heel fragiel iets", aldus Fresku. Maar niet alleen oorlog kan je in je vrijheid beperken. Dat kan ook op andere gebieden. Sander noemt bijvoorbeeld Murda, die vorige maand werd veroordeeld tot vier jaar cel in Turkije vanwege songteksten over cannabis. "Ik ben zo dankbaar dat je dit zegt, want dat soort dingen zijn er allemaal onderdeel van", antwoordt Fresku. "Er zijn concrete dingen die vrijheid vergemakkelijken en een daarvan is vrije pers, het vrije woord."

De situatie met Murda raakt Fresku. De twee zijn namelijk samen opgegroeid. "Ik ken hem vanaf dat ik zestien was. De eerste keer dat we op onszelf gingen wonen, zaten we samen in een huisje in Eindhoven", blikt hij terug. "Murda is gigantisch geworden, iemand waar we allemaal - in de muziek, maar ook de cultuur eromheen - trots op zijn." Hij hoopt dat mensen de situatie rondom zijn rechtszaak dan ook zullen aangrijpen om na te denken over hoe waardevol vrijheid is, op welke manier dan ook.

In de helikopter

Door heel Nederland vinden vandaag gratis bevrijdingsfestivals plaats. Fresku staat in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en zal van podium naar podium gevlogen worden in een helikopter. Dat is voor hem nog wel even een dingetje. De rapper heeft namelijk hoogtevrees. "Ik ben doodsbang om te vliegen. Dat betekent niet dat ik nog nooit gevlogen heb, alleen nog nooit in een helikopter. Dus dat is nieuw voor me, maar angst is een slechte raadgever!"

Meer informatie over de verschillende festivals vind je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie