FunX

Sara over Syrische Burgeroorlog: "We hadden nooit echt gedacht dat we zouden vluchten"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sara over Syrische Burgeroorlog: "We hadden nooit echt gedacht dat we zouden vluchten"

Vandaag is het maar liefst 76 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Sindsdien vieren we elk jaar op 5 mei dat we in vrijheid in Nederland mogen leven, maar helaas is het voor veel Nederlanders niet zo lang geleden dat zij een oorlog meemaakten. Sara was bijvoorbeeld zes jaar oud toen de Syrische Burgeroorlog uitbrak. Vanochtend vertelde ze in Start met Fernando meer over deze heftige periode in haar leven.

Sara was 6 jaar oud toen zij een oorlog heeft meegemaakt

Quote

We hadden nooit gedacht dat we zouden vluchten

Sara

"Het werd steeds gevaarlijker"

Het moment waarop ze doorhad dat het oorlog was, is Sara nog altijd bijgebleven. "Ik herinner me nog de eerste nacht dat ik erachter kwam dat er een oorlog zou uitbreken. Ik was in de kamer samen met mijn zusje toen we een bom hoorde afgaan. Natuurlijk wisten we nog niet helemaal wat een bom was, maar we renden naar onze ouders om te vragen wat dat geluid was. Een dag daarna kwamen we erachter dat er een oorlog was uitgebroken."

Hoewel Sara en de rest van haar gezin er aanvankelijk niet aan dachten om te vluchten, ging de situatie in Aleppo na verloop van tijd van kwaad tot erger. "Ik en mijn ouders waren best wel bang. Eerst was het allemaal niet zo erg, maar het werd steeds gevaarlijk om in Aleppo te blijven wonen. Er was bijna geen elektriciteit meer en er was een tekort aan water, dus het werd steeds gevaarlijker. We hadden nooit echt gedacht dat we zouden vluchten, maar uiteindelijk was mijn moeder te bang en moesten we toch echt vluchten."

Vader bleef achter om te helpen

Terwijl het gezin noodgedwongen uit Syrië vluchtte, bleef Sara's vader achter om mensen in nood te helpen. "We zijn vanuit Syrië gevlucht naar Nederland zonder mijn vader. Hij wou nog in Syrië blijven om mensen te helpen die geen eten, drinken of kleding hadden. Na twee jaar kwam mijn vader ons bezoeken, maar na twee maanden besloot hij weer terug te gaan naar Syrië. Uiteindelijk is hij weer via Griekenland naar Nederland gekomen."

Speciale betekenis van 5 mei

De Syrische Burgeroorlog heeft niet alleen ingrijpende gevolgen gehad voor Sara zelf, maar ook voor andere familieleden. Zo zijn sommige familieleden achtergebleven in Syrië, terwijl anderen zijn gevlucht naar Turkije. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenissen in haar leven, heeft 5 mei ook voor Sara een speciale betekenis. "5 mei heeft ook voor mij een speciale betekenis, want ik vind dat er ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ook veel onschuldige mensen zijn overleden, dus ik kan me wel vinden in mensen die dierbaren hebben verloren die onschuldig waren en nu geen andere dag meer kunnen zien."

Ster advertentie
Ster advertentie