Entertainment

NOELL3 en Mahi over werken als vrouw in de muziekindustrie

foto: NOS Storiesfoto: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. NOELL3 en Mahi over werken als vrouw in de muziekindustrie

Als vrouw in de door mannen gedomineerde muziekindustrie werken is anno 2023 helaas nog steeds niet altijd even comfortabel. Zo is er sprake van intimidatie, kleinering en grensoverschrijdend gedrag. Een recente Instagrampost van auteur en FunX Base-host Dieuwertje Heuvelings wakkerde het gesprek hierover opnieuw aan. In het bericht riep ze mannen op elkaar aan te spreken op ongepast gedrag richting vrouwen. Ook label director en FunX-host Mahi Khalesi en FunX Talent-rapper NOELL3 hebben hier ervaring mee. In een video van NOS Stories vertellen ze over hun ervaringen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Twee keer zo hard rennen'

Mahi kon zich in het bericht van Dieuwertje vinden, vertelt ze tegen NOS Stories. "Ik dacht: jeetje, hier weet ik alles van." Zo vertelt ze over een incident waarbij ze graag in contact wilde komen met een 'groot persoon' in de industrie. "Ik was bij een opnamedag waar een van de mannen uit de industrie een move op me probeerde te maken, zo van: 'Hé, kom even bij mij in de auto, ik heb contact met diegene, dan kan ik je aan diegene voorstellen."

Mahi had door dat de man andere intenties had en ging niet op het voorstel in. "Dat veroorzaakte een hele discussie en uiteindelijk heeft diegene dus slecht over me gepraat bij dat contact", vertelt ze. "Hij heeft gelogen dat ik mee in de auto ben geweest en dat er dingen zijn gebeurd. Je moet dan als vrouw twee keer zo hard rennen om te bewijzen aan die grotere persoon dat het niet waar is en dat je gewoon wil werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op je hoede

NOELL3 is nog niet zolang actief in de muziekindustrie, maar weet dat je als vrouw te maken kan krijgen met collega's met verkeerde bedoelingen. Denk aan zakelijke contacten met wie je wil samenwerken, maar die in plaats van muziek maken met je willen flirten of meer.

"Ik ben wel gewaarschuwd voor scenario's die kunnen afspelen als ik naar de studio ga", aldus de rapper. "Dat zorgt er zeker voor dat ik voorzichtiger ben." Zo geeft ze aan altijd in trainingspak naar de studio te gaan. "Ik wil niet zeggen uit voorzorg, want ik wil de verantwoordelijkheid niet bij mezelf te leggen, maar ik probeer er wel alles aan te doen om niet de verkeerde indruk te geven."

Opmerkingen

NOELL3 geeft aan dat ze merkt sneller 'kleine opmerkingen' te krijgen wanneer ze zichzelf optut. "Dat kan zorgen voor een bepaalde vibe, zeker als je in een kleine ruimte bent met iemand die je nog niet kent. Het is wel lastig om dat dan te negeren of ontwijken. Je weet dat je er bent om muziek te maken, maar diegene is eigenlijk op iets anders."

Ze benadrukt dat dit geen probleem is dat alleen in de muziekindustrie speelt. "Ik denk dat het overal is waar mannen een dominante rol spelen binnen het bedrijf."

Mannen

Onder de post van Dieuwertje reageerden ook mannen, onder wie fotograaf Luciano, die het tijdens zijn werk op festivals en evenementen nog vaak mis ziet gaan. "Als de vrouwen of slachtoffers het aangeven, luistert het grootste gedeelte niet." Hij roept mannen op om hun vrienden aan te spreken op hun gedrag. "Je wilt toch niet dat iemand over je denkt: wat een viespeuk?"

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie