FunX

Muziekjournalist Bowie over gebrek aan vrouwelijke artiesten op festivals

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Muziekjournalist Bowie over gebrek aan vrouwelijke artiesten op festivals

Het is de hoogste tijd voor meer vrouwelijke artiesten op (hiphop)festivals. Daar pleit muziekjournalist Bowie van Loon voor in een artikel voor Hiphop In Je Smoel. De vrouwelijke acts zijn namelijk in de meeste gevallen nog steeds ver in de minderheid. Zo had de laatste editie van WOO HAH! 68 mannelijke en slechts 5 vrouwelijke artiesten op de line-up staan. "Het is een probleem in alle landen", vertelt Bowie in Start met Fernando.

Muziekjournalist Bowie van Loon: 'Er moeten meer vrouwen in Line Up festivals'

We mogen weer

In het artikel schrijft Bowie over de bedroevende percentages van vrouwelijke artiesten op festivals. Waarom hij het zo belangrijk vindt om dit aan te stippen? "Dit jaar heerst er een 'we mogen weer-gevoel' na twee jaar zonder festivals. En als ik de line-up van dit seizoen bekijk vraag ik me af of die 'we' in 'we mogen weer' alleen voor mannen geldt", vertelt hij aan Fernando.

Oorzaak

Bowie sprak met verschillende mensen over de kwestie, maar vindt het nog steeds moeilijk om één oorzaak voor het gebrek aan vrouwelijke festivalacts te benoemen. "Het is een moeilijke vraag. Ik durf mijn vinger niet op één zere plek te leggen." Volgens hem heeft het met verschillende factoren te maken: "Waar festivals hun artiesten vandaan halen - wat weer te maken heeft met wat er op de radio wordt gespeeld-, welk percentage vrouwelijke muziek er wordt uitgebracht bij de labels, en wanneer dat verschijnt. Het is een keten van allerlei schakels die aan elkaar vastzitten."

Daarnaast is de gelijkheid niet alleen op het podium uit balans. De (hiphop)muziekwereld is helaas nog steeds een mannenwereld. "Veel figuren in het proces zijn man: van de pr-agent van een artiest tot een boekingskantoor of programmeur."

Waar zijn de vrouwen?

Gelukkig is Bowie niet de enige die zich over deze kwalijke zaak uitspreekt. Hij ziet dat steeds meer mensen hun mond opentrekken: "Ook op social media. Bij posters van line-ups zijn er wel reacties van: 'waar zijn de vrouwen?'"

Volgens Bowie is er niet één simpele oplossing voor de ongelijkheid, maar moet het systeem doorbroken worden. "Er is structureel onderzoek nodig, maar een quotum zou een een goede korte termijn oplossing bieden."

Ster advertentie
Ster advertentie