Entertainment

Beyoncé verbreekt wereldrecords met omzet Rennaisance tour: verslaat Madonna én Michael Jackson

foto: Instagram: Beyonce
  1. Newschevron right
  2. Beyoncé verbreekt wereldrecords met omzet Rennaisance tour: verslaat Madonna én Michael Jackson

Beyoncé blijft maar het nieuws halen met haar legendarische Renaissance World Tour en nu is het wederom raak. De multigetalenteerde artiest verbreekt met haar tour maar liefst vijf wereldrecords.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldrecords

Beyoncé behaalde met Renaissance World Tour de allerhoogste omzet ooit voor een vrouwelijke artiest, een zwarte artiest én een Amerikaanse soloartiest. Hiermee versloeg ze Madonna als vrouwelijke artiest en soloartiest en Michael Jackson als zwarte artiest. Bovendien verdiende ze met de concertenreeks meer dan welke tour ooit in één maand tijd èn staat ze ook bovenaan de lijst met de omzet per show. Er zijn dan ook maar zes acts die meer geld verdienden met hun gehele tour. Deze acts traden veel vaker op en hadden tours die vaak twee keer langer duurden.

Het bizarre van dit nieuws is dus niet per se dat Beyoncé weer eens wereldrecords breekt - ze is namelijk geen onbekende van de Billboard lijsten - maar met welke cijfers ze dat doet. Toen ze halverwege de Renaissance World Tour was, werd al bekend dat ze Michael Jackson voorbij was gevlogen als zwarte artiest met de hoogste omzet voor een tour ooit. Nu de hele tour achter de rug is, behaalt ze dus met haar verdiensten de zevende plek. Dit is enkel gebaseerd op de totale omzet die is binnengehaald. Als er wordt gekeken naar de gemiddelde omzet per show, laat ze namelijk iedereen achter zich.

Renaissance revolution

Naast het verbreken van records heeft de Renaissance tour en het bijbehorende album een grote culturele waarde. Allereerst is dit het eerste dance album van Beyoncé, daarnaast brengt ze een ode aan veel grote (zwarte) house artiesten die haar voorgingen. Dit doet ze doordat ze gebruik maakt van vele samples en snippets op haar album. Ook voor de queer community en met name voor de ballroom scene heeft Renaissance een grote en unieke betekenis. Al decennialang zijn Beyoncé en haar muziek een bron van inspiratie voor talloze artiesten en performers in de ballroom scene. Dit album is voor veel van hen een vorm van erkenning van deze fans van haar nalatenschap. De Renaissance World Tour is dan ook doordrenkt met culturele verwijzingen naar zowel black culture als ballroom culture, die overigens ook onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie