Entertainment

I Am Aisha wil internationaal gaan: "Nederland prikkelt mij niet meer"

foto: Instagram: iamaishabetch
  1. Newschevron right
  2. I Am Aisha wil internationaal gaan: "Nederland prikkelt mij niet meer"

Veronica van Hoogdalem nodigde voor de Woordenschat Podcast twee independent vrouwelijke artiesten uit: Lauwtje en I Am Aisha. Hoe is de hiphopscene de laatste jaren veranderd? En wat zijn de toekomstplannen van de dames?

Scene is veranderd

Aisha vertelt in de podcast aan Veronica dat de Nederlandse hiphop-industrie volgens haar in positieve zin is veranderd. “De verandering is denk ik wel superduidelijk. Je ziet dat hiphop veel meer erkenning krijgt dan tien jaar geleden en dat is mooi. Mensen hebben deuren voor mij geopend en ik heb misschien weer deuren voor andere mensen geopend. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Echte baan zoeken

Tien jaar geleden vroegen mensen nog aan Aisha ‘moet je niet een echte baan zoeken?’ Aisha was er echter van overtuigd dat rappen en zingen de dingen waren die ze wilde blijven doen. “Ik verwachtte al dat hiphop groot ging worden, want als het in Amerika gebeurt, waarom zou het hier dan niet gebeuren?”

Artiesten lifestyle

Toen Lauwtje in de scene kwam rollen, bekeek ze alles nog een beetje als een buitenstaander. “Vanaf de buitenkant zag alles er heel leuk uit, het lijkt alsof iedereen goed is met elkaar en iedereen elkaar helpt. Ook ziet het leven van artiesten eruit als die lifestyle die jij ook wil leven. Iedereen gaat op vakantie en iedereen heeft leuke optredens. Ik zeg niet dat het nu heel anders is, maar je ziet toch wel een verschil tussen de realiteit en hoe het er van buiten uitziet.”

Als artiest voel je je namelijk ook vaak alleen, geven beide Lauwtje en Aisha aan. “Je hebt natuurlijk wel je kamp waar je terecht kan. Bij je favoriete mensen of bij je favoriete producer, maar uiteindelijk moet je het wel alleen doen, want iedereen is op zijn eigen grind.” Een tip die de dames geven aan beginnende artiesten in de scene is: wees soms gewoon brutaal, laat jezelf zien, stap op dingen af en pak je kans. Dat is de reden dat zij zijn gekomen waar ze nu zijn.

Aisha going international

Aisha maakt al jaren onderdeel uit van de Nederlandse hiphopscene en wil daarom haar grenzen de komende tijd gaan verleggen: “Ik ben wel dankbaar voor de route die ik in Nederland heb afgelegd, maar het prikkelt mij niet meer, ik heb geen vlinders meer.” Ze geeft aan dat het komt doordat ze in de ongeveer tien jaar dat ze in het vak zit al veel dingen heeft ervaren en gezien. “Ik heb met Jebroer getourd, met Mr. Polska getourd, heb gekke poppodia en festivals gezien en nu heb ik zoiets van: kan ik niet eens een festival doen in Frankrijk of Londen of in Afrika?”

Het maakt Aisha niet uit of ze in de top tien van de internationale hiphopscene zou komen of niet. Ze wil gewoon de vlinders terugvinden die ze al lang niet heeft gevoeld. “Ik wil weer het gevoel hebben van: ik ben aan het leven bitch.”

De stap naar het internationale niveau betekent trouwens niet dat ze niet meer met Nederlandse artiesten gaat samenwerken. Laatst heeft ze nog gewerkt met onder andere Jermaine Niffer en Brasco en ook wil ze zeker nog wat doen met Lauwtje.

Zomertour lauwtje

Lauwtje heeft de afgelopen tijd ook niet stilgezeten. Ze heeft heel veel tracks liggen en wil die nu, na een tijdje niks gedropt te hebben, rustig gaan droppen. Wie weet brengt ze daarna wel een album uit. Ook gaat ze het dit jaar druk krijgen met alle festivals waar ze in de line-up staat zoals WOO HAH!, Zwarte Cross, Mysteryland en haar eerste zomertour.

De reden dat ze een tijdje niks gedropt heeft, is omdat ze aan het zoeken was wat ze precies wil, nu haar favoriete producer Esko een stapje heeft teruggenomen. “Ik stond een tijdje stil en dacht van wat ga ik nu doen?” Ze is bezig om zich te ontwikkelen op zanggebied en werkt aan nieuwe dingen met andere producers van Van Klasse met wie ze een klik voelt, want dat is voor haar heel belangrijk: “Als ik een klik heb met die persoon ga ik dingen doen die ik nog nooit heb gedaan.”

Ster advertentie
Ster advertentie