Entertainment

Esko openhartig over burn-out: "Ik werd elke nacht zwetend en trillend wakker"

foto: YouTube/ Van Klasse
  1. Newschevron right
  2. Esko openhartig over burn-out: "Ik werd elke nacht zwetend en trillend wakker"

Esko maakte onlangs bekend weer back in the game te zijn. De 26-jarige producer, rapper, labeleigenaar en manager verdween in 2019 plotseling van het toneel. De reden? Hij kampte met een burn-out. In een interview van ruim een uur vertelt Esko aan Fernando over deze heftige periode. "Bro, ik zeg je eerlijk: het was heavy man."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Burn-Out

De afgelopen jaren werkte Esko keihard aan zijn label Van Klasse. Dat leverde hem grote successen op, maar het zorgde ook voor een flink aantal overuren. "In het weekend had ik zes shows en dan moest ik maandagochtend weer op kantoor zijn en daarna de studio ingaan." Daarnaast was hij op dat moment al een aantal maanden bezig om af te vallen. "Ik ging mezelf verhongeren."

Zijn drukke levensstijl en crashdieet zorgde er op een gegeven moment voor dat zijn lichaam op de rem trapte. "Ik voelde in mijn lichaam dat er iets niet goed zat. Ik wist niet wat, maar ik kon voelen dat er iets niet goed ging."

breakdown

Esko ging in gesprek met een artiestencoach, maar dat was eigenlijk al te laat. "Ik kon niet eens meer normaal in gesprek gaan, ik was gewoon helemaal fucked up." Het moment dat hij echt instortte - letterlijk en figuurlijk - was toen hij zijn eerste huis kocht. Wat een mooi moment had moeten zijn, liep uit op een emotionele breakdown. "Ik liep binnen om te tekenen en ik weet niet wat er gebeurde, maar ik kreeg een zieke impact. Alles begon te draaien, mijn benen werden helemaal licht. Ik dacht dat ik out zou gaan. Toen ging ik hyperventileren en kreeg ik een paniekaanval."

Steun

Na zijn breakdown kwam Esko amper nog zijn huis uit. "Ik zat in mijn nieuwe huis helemaal fucked up, te trillen en te shaken. Ik schrok elke nacht wakker in het zweet."

Esko kon in de periode dat hij overspannen was gelukkig rekenen op steun van zijn omgeving. Zo zorgde zijn toenmalige vriendin dag en nacht voor hem en hing zijn goede vriend Josylvio elke week aan de lijn om te checken hoe het met hem ging. Ook zijn familie heeft hem door de moeilijke tijd heen gesleept.

Overladen met berichten

De video waarin Esko zijn heftige verhaal deelt, is inmiddels trending op YouTube. De artiest wordt overladen met berichtjes van fans die hem een hart onder de riem steken. "Ik ben helemaal sprakeloos door jullie", reageert Esko op Instagram. "Ik had nooit verwacht dat ik zoveel berichten en gelijkwaardige verhalen van anderen zou krijgen. Ik hoop dat ik mensen hiermee heb kunnen inspireren en kunnen steunen."

De producer belooft zijn fans mee te nemen in "het proces naar een nieuwe Esko". Zo dropt hij binnenkort weer een nieuwe single en uiteraard volgt zijn album ook snel daarna: "Ik ben met jullie en ik hou van jullie. Dit is het begin. #jongenvanbodem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie