Entertainment

Walid haalt hard uit: "Frustrerend dat er een dubbele standaard geldt voor mensen van kleur"

foto: NandoLeaks
  1. Newschevron right
  2. Walid haalt hard uit: "Frustrerend dat er een dubbele standaard geldt voor mensen van kleur"

Walid Benmbarek heeft zich in de nieuwste Real Talk met Fernando uitgesproken over de oorlog in Palestina en hoe hij denkt over de westerse wereld. De acteur vertelt aan Fernando hoe frustrerend hij het vindt om te zien hoe Nederland met twee maten lijkt te meten. "Het is zo frustrerend om te zien hoe er met een dubbele standaard wordt omgegaan met mensen van kleur."

Uitspreken op social media

Walid en Fernando bespreken onder meer over de voor en nadelen van social media. Volgens de acteur wordt "de werkelijkheid over Palestina" dankzij social media aan het licht gebracht en dat is iets wat hij enorm kan waarderen. "Je kan gewoon niet op de mainstream media rekenen. Met alle respect, maar de berichtgeving wordt uiteindelijk bepaald en gefinancierd door de staat. Social media is daarin juist zo sterk, want je ziet de werkelijkheid die de mainstream media niet altijd laten zien", aldus Walid.

De acteur spreekt vervolgens met veel lof over de mensen die zich inzetten om te delen wat er in Palestina gebeurt. "Dat is de kracht van het volk, maar ze hebben ook geen andere keus. Via social media kunnen zij hun stem laten horen. De mensen die werkelijk de touwtjes in handen hebben en hier iets tegen kunnen doen, zijn te laf om bepaalde beslissingen te nemen." Walid zegt ook dat hij het belangrijk vindt om zijn socialmedia-accounts in te zetten om zijn stem te laten horen. "Vroeger had ik niet het bereik en het aantal volgers dat ik nu heb. Met het bereik dat ik nu heb, is het minste wat ik kan doen om deze in te zetten voor een goed doel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dubbele standaard

De acteur dacht dat de westerse wereld al een eind was omtrent mensenrechten en de gelijke behandeling van mensen, maar hij merkt toch dat we er nog lang niet zijn. "Er is een dubbele standaard, een dubbele moraal waarmee er in het westen met mensen van kleur wordt omgegaan. Je ziet heel duidelijk dat het white supremacy-idee zo hard aanwezig is." Walid haalt vervolgens een voorbeeld aan waarin hij laat zien hoe Syrische, gekleurde vluchtelingen worden behandeld ten opzichte van Oekraïense vluchtelingen. "De Syrische vluchtelingen slapen op karton in Ter Apel en voor de Oekraïense vluchtelingen worden er direct gebouwen in Vlaardingen gebouwd. Mensen zeggen dan: 'Ja, maar het is heel pijnlijk om te zien dat een wit persoon met blond haar en blauwe ogen dit meemaakt.' Het is echt insane, want ik zie iedereen als gelijke."

Hij zegt daarbij het enorm frustrerend te vinden dat er geen gelijkheid is. "Wat zou de IDF doen als je Hamas in een Israëlisch ziekenhuis neer zou zetten? Zouden zij dan ook het hele ziekenhuis plat bombarderen inclusief Israëlische baby's en moeders? 'Nee, want het zijn Israëlische mensen.' Dus wat zeg je dan eigenlijk? Dat Palestijnse mensen zijn minder waard dan Israëlische mensen. What the fuck, man."

Twee maten

Walid uit daarnaast ook zijn kritiek jegens de Nederlandse politiek en noemt de politici in talkshows "laf" en vindt dat ze "niet de ballen hebben om te zeggen waar ze echt voor staan". "Ze zeggen dat het hen pijn doet om de Palestijnse baby's zo te zien. Nee, het doet je helemaal geen pijn. Als het je echt wat deed, had je voor een staakt het vuren getekend, maar dat gebeurt niet." Hij benoemt ook de twee maten waarmee de politici volgens hem meten. "Op het moment dat er iets gebeurt in Oekraïne zeggen ze: 'Rusland is een terrorist, Rusland is dit en dat.' En als ze het hebben over Palestijnse, gekleurde of Islamitische mensen dan geldt er ineens een dubbele standaard."

Walid benadrukt dat het er uiteindelijk omgaat dat alle mensen gelijk zijn, ongeacht kleur, religie of etnische achtergrond. "Iedereen verdient het om met hetzelfde respect behandeld te worden. Mensen mogen zelf kiezen waar ze in geloven en wat ze doen. Respecteer gewoon deze verschillen van elkaar. Dat is ook wat ik mijn kinderen meegeef."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie