Entertainment

Ismail Ilgun vast met ex-PVV'er en tot islam bekeerde Joram van Klaveren

  1. Newschevron right
  2. Ismail Ilgun vast met ex-PVV'er en tot islam bekeerde Joram van Klaveren

De Nederlandse politicus Joram van Klaveren zorgde begin dit jaar voor een ophef toen hij bekendmaakte zich bekeerd te hebben tot de islam. De ex-PVV'er die eerst een extreem negatief beeld van de islam had, heeft zichzelf inmiddels helemaal gevonden in het geloof. Dit jaar beleeft hij dan ook zijn eerste ramadan. Ismail Ilgun zocht de 40-jarige bekeerling voor Vasten met Gasten op om hem te spreken over dit bijzondere moment.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Joram van Klaveren: "Wat ik zo mooi vind aan de ramadan is de betrokkenheid van de geloofsgemeenschap op elkaar."

Interesse voor islam

Het is nogal een opmerkelijk verhaal: een ex-PVV'er die zich bekeert tot de islam. Het ging dan ook niet van de een op andere dag dat Joram zijn christelijke geloof achter zich liet om moslim te worden. "Veel mensen denken dat ik van de een op andere dag vanuit de PVV de moskee inrolde", vertelt Joram. In werkelijkheid was het een rationeel proces dat heel geleidelijk ging. "De interesse voor de islam was er natuurlijk al, alleen die was niet positief."

Toch zag hij in de tijd bij de PVV al een paar mooie kanten van het geloof. Hij kon bijvoorbeeld de islamitische architectuur en kalligrafie heel erg waarderen. Maar het mooiste vond hij het ontzag en de toewijding die moslims hebben voor het heilige.

"Gewoon het feit dat je je vijf keer per dag wendt tot hetgeen dat jij het allerbelangrijkste vindt in je leven."

Verdieping

Ondanks de mooie kanten van de islam, ervoer Joram de negatieve kanten van de islam vele malen sterker. De omslag kwam pas toen hij besloot een boek te gaan schrijven over de islam. Hij deed veel onderzoek naar wat er nu daadwerkelijk in de Koran staat. "Ik wilde weten wat waar is: datgene dat we hier zien en lezen of de interpretatie zoals die in het islamitische deel wordt verkondigd." Joram sprak allerlei imams en dominees, maar het was de tot de Islam bekeerde Tim Winter, hoogleraar aan Cambridge University, die hem nieuwe inzichten gaf.

"Hij gaf mij allerlei tips om te lezen. Uiteindelijk stuurde ik hem een mail met allerlei vragen en kreeg ik een mail terug van zeventien kantjes."

christendom en islam

Het geloof in een god was er al, want Joram was christelijk opgevoed. Toch had Joram altijd al bepaalde vragen over het christelijke geloof die hij maar niet beantwoord kreeg. De punten die hij niet begreep aan het christelijke geloof, begreep hij wel aan het islamitische geloof. "Ik had christelijke vragen en kreeg islamitische antwoorden." Daarom besloot hij zich uiteindelijk te bekeren tot het geloof waarin hij zich meer kon vinden.

Toneelstuk

Het is moeilijk voor te stellen dat iemand met zoveel kennis als Joram eerst echt haat had voor de islam. Ismail wil dan ook weten of het bij de PVV niet allemaal een toneelstukje was om stemmen te trekken. "Het is geen toneelstukje", antwoordt Joram."Veel mensen denken dat het voor de show is, maar het is niet voor de show. Het is echt gemeend. Ook voor mij was het geen spel. Ik had vol de overtuiging dat de islam de grootste bedreiging was voor de vrede op aarde." Het waren de statistieken die Joram gepresenteerd kreeg waaraan hij zag dat er constant een relatie was tussen problemen en landen in het Midden Oosten waarbij er gedoe is. "Later kwam ook de jihad naar Europa toe en dat zorgt er natuurlijk ook voor dat je geen rooskleurig beeld krijgt."

Geert Wilders

Ismail is ook benieuwd of Geert Wilders nou echt zo'n monster is als hij denkt. Joram kan hem vertellen dat het wel meevalt: "Heel veel mensen denken dat Geert een nare man is, maar ik heb hem nooit als vervelend persoon meegemaakt. [...] ik heb hem altijd ervaren als een vriendelijk persoon." Joram zou graag nog een keer in gesprek gaan met Wilders om met hem bij te praten. "Natuurlijk heeft Geert ook goede kanten net zoals jij en ik, hij is ook een mens. Alleen zijn visie op de islam is niet helemaal in lijn met hoe het echt zit."

Verkeerd beeld

Geert Wilders is niet de enige wiens visie op de islam volgens Joram niet overeenkomt met de werkelijkheid. En dat vind hij het moeilijkste aan zijn bekering. "Veel mensen die niet moslim zijn - en dat zijn er in mijn omgeving heel veel, bijna iedereen - hebben bepaalde ideeën hebben over de islam, die mede gevoed zijn door mij, dus dan ben ik constant bezig om dat te weerleggen.". Desalniettemin begrijpt hij wel hoe dat beeld ontstaan is.

"Je hebt natuurlijk bepaalde groepen, denk aan IS. die zich specifiek richten op de niet-islamitische wereld en die wordt daarmee geconfronteerd. Dus datgene wat ze zien als niet-moslim, is eigenlijk geweld, geweld, geweld. [...] Als je een willekeurige niet-moslim in mijn omgeving vraagt: 'Wat is het eerste dat in je opkomt als het gaat om de islam?', dan zeggen ze allemaal geweld."

Volgens Joram kun je die negatieve associatie alleen wegwerken door precies het tegenovergestelde te laten zien. "En dat is natuurlijk ook waar de islam in essentie voor staat: liefde."

RAMADAN LATE NIGHT
Tijdens de hele vastenmaand staat FunX van 23.00 - 02.00 uur 's nachts in het teken van Ramadan Late Night. Elke maandag- tot en met donderdagnacht draait de show om jouw verhalen. Heb je het gemist? De highlights van de nachtshow kun je allemaal terugluisteren in de podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie