Up 2 Date

VIDEO: Oud-PVV'er Joram van Klaveren bekeert zich tot de islam

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Oud-PVV'er Joram van Klaveren bekeert zich tot de islam

Oud-PVV'er Joram van Klaveren is moslim geworden. Het is een opmerkelijke stap van de man die de Koran ooit vergif noemde. Van Klaveren zei bij interviews op NPO Radio 1 en met het NRC Handelsblad dat zijn visie veranderde, terwijl hij onderzoek deed voor een kritisch boek dat hij over de islam wilde schrijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekeerd

Joram van Klaveren pleitte ooit voor de-islamisering en zegt nu dat de islam voor hem voelt als "thuiskomen in religieuze zin". Daarover heeft hij het boek Afvallige geschreven en daarin omschrijft hij naar eigen zeggen dat hij de islam niet langer bestrijdt en zelfs tot het geloof is bekeerd. "Ik dacht: als alles wat ik tot nu toe heb geschreven klopt, als ik dat allemaal geloof, dan ben ik de facto moslim," aldus de politicus in het NRC. Van protestants gereformeerde islambestrijder tot overtuigd moslim: wie had dat gedacht?

Afscheid PVV

In 2014 nam Joram van Klaveren na vier jaar afscheid als Tweede Kamerlid van de PVV. Volgens hem was de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders en de linkse koers van de partij voor hem reden om uit de partij te stappen. Hij ging verder als eenmansfractie en vervolgens als Groep Bontes/Van Klaveren. Daarna richtte hij samen met Louis Bontes de rechtse partij VoorNederland op. Dat bleek geen succes, want bij de Tweede Kamer-verkiezingen in 2017 kregen ze geen enkele zetel.

Ster advertentie
Ster advertentie