Entertainment

Shit happens: Poep-protest in Parijs tegen Olympische Zomerspelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Shit happens: Poep-protest in Parijs tegen Olympische Zomerspelen

Dit jaar zullen de Olympische Zomerspelen in Parijs plaatsvinden en hoewel het evenement een groot spektakel wordt, betekent dat niet dat iedereen even enthousiast over de hele gebeurtenis is. Zo wordt er op TikTok opgeroepen tot een groot protest tegen de opening van de Spelen en de zwemwedstrijden in de Seine rivier, vanwege E. coli bacteriën die hierin zitten. Hoe dat protest eruit ziet? Shitty.

Poep-protest

Afgelopen zondag zou de burgermeester van Parijs zelf gaan zwemmen in de rivier om te laten zien dat er geen sprake van vervuiling zou zijn. Iets wat volgens vele burgers van de stad niet zou kloppen. Het water is volgens hen, maar ook onderzoekers namelijk enorm vervuild. Om het probleem aan te kaarten ontstond er vanuit een grapje op het internet toch wel een heel interessant protest, namelijk poepen in de Seine. "In eerste instantie was het bedoeld als een grap", vertelde de anonieme initiatiefnemer aan de krant ActuParis. Via de hashtag #jechiedanslaseinele23juin kwamen allerlei Fransen bij elkaar om het protest te bespreken. Dit heeft ertoe geleid dat de burgermeester pas volgende maand in de rivier zal zwemmen. Geen probleem voor de demonstranten, want die melden dat ze dan gewoon ook een maand later in het water zullen poepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Seine is enorm vervuild

Eind mei had de Franse burgermeester gemeld dat de rivier schoon genoeg zou zijn om in te zwemmen tijdens de Olympische Spelen. Recente tests hebben echter aangetoond dat er nog steeds "alarmerende niveaus" van bacteriën aanwezig zijn.

De vervuiling van de Seine is een belangrijk discussiepunt geweest in de aanloop naar de Olympische Spelen. De Franse regering heeft bijna 1,4 miljard euro uitgegeven aan pogingen om de rivier schoon genoeg te maken om erin te zwemmen. Het voornaamste probleem is de regen die elke keer zorgt voor vervuiling van de rivier. Ambtenaren maakten eerder bekend dat de testresultaten van half juni nog steeds hoge niveaus van E. coli- en andere bacteriën in de rivier laten zien. Toch sprak Marc Guillaume, een regionale functionaris van Parijs, zijn vertrouwen uit dat de evenementen op de rivier doorgaan zoals gepland. In mei voerde de liefdadigheidsinstelling Surfrider tests uit die verontreinigende stoffen vonden in concentraties hoger dan toegestaan door sportfederaties. Uit een meting bij de iconische Alexandre III-brug in Parijs bleek dat de niveaus drie keer hoger waren dan is toegestaan door triatlon- en openwaterzwemfederaties, meldde het Franse persbureau AFP.

Ster advertentie
Ster advertentie