Entertainment

Adje in Real Talk over opgroeien in de Bijlmer en zijn band met Hef en Crooks

  1. Newschevron right
  2. Adje in Real Talk over opgroeien in de Bijlmer en zijn band met Hef en Crooks

Het is weer tijd voor een brand new NandoLeaks: Real Talk! Deze keer met een legend in de Nederlandse hiphop scene: Adje. In zijn gesprek met FunX-dj Fernando vertelt hij over het opgroeien in de Bijlmer, zijn band met zijn broers Hef en Crooks en hoe hij fully voor de muziek kon gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijlmer

Adje groeide op in de Bijlmer en vertelt aan Fernando hoe dat voor hem was. Zijn persoonlijkheid en karakter zijn gevormd door het leven in de Bijlmerse straten. Vooral de aparte thuissituatie zorgde ervoor dat Adje veel op straat leefde. Zijn vader was doordeweeks thuis bij zijn moeder, maar in het weekend bij zijn andere vrouw in Rotterdam. “Sowieso is dat al een rare wereld om in te leven, maar als je dan de deur uitgaat wordt het nog veel gekker. Dan ben je in de binnenstraat tussen de junkies, killers en whatever er nog rondloopt in de Bijlmer.”

"crooks heeft het me ook een keer gezegd: 'om te functioneren, moet ik jullie beiden hebben'."

Hef en Crooks

De andere vrouw van zijn vader is de moeder van Adje’s broers Hef en Crooks. Hun vader nam Hef wel eens mee naar Amsterdam en liet hem dan bij Adje achter. De twee waren meteen close. Adje: “Ik herinner me dat ik me er echt op verheugde op het zien van m'n broertje, want ik was alleen thuis. Hef is in dat opzicht heel belangrijk voor me. Vooral in die fase.”

Adje had contact met Hef totdat Hef drie jaar was. Van de een op de andere dag stopte het contact en zagen de twee broers elkaar zo’n tien jaar niet meer. Een aantal jaar later kreeg hun vader nog een zoon: Crooks. Dat verslechterde het contact uiteindelijk nog meer.

“Toen Crooks geboren werd, was het contact helemaal klaar. […] Ik denk dat het toen genoeg was voor mijn moeder.”

Foto: Nandoleaks

Besefmoment

Adje vertelt hoe hij zich op zijn zesentwintigste realiseerde dat hij alles al gedaan had in het leven. “Ik heb gewerkt op Schiphol, ik ben kapper geweest, ik heb verzekeringen en drugs verkocht, gefraudeerd. Al die dingen hebben me niet gelukkig gemaakt, omdat ik muziek wou maken.” Zijn zesentwintigste levensjaar was voor Adje het jaar nul waarin hij besefte dat hij te veel liep te kutten in het leven. Alles moest beter. “Toen kwam die realisatie van: je doet niet met je leven wat je ermee moet doen. […] Pas toen ik verhuisde uit Noord en ging wonen op IJburg, heb ik ook alle mensen en alles wat daar was achter me gelaten om opnieuw te starten.” “Boyz in de hood heeft een goed platform geboden voor ons alle drie, maar Hef en ik hebben er het meeste uitgehaald”,

"Boys in de hood heeft een goed platform geboden voor ons alle drie, maar hef en ik hebben er het meeste uitgehaald."

Het leven op straat was niets meer voor Adje, maar het zorgde er wel voor dat hij verder kon bouwen aan zijn carrière. Door de money die hij maakte kon hij eindelijk een studiootje bouwen en betalen voor zijn eigen clips. Zowel hij als Hef gebruikten de money van de streets om er iets positiefs mee te doen en vol voor de muziek te gaan. “Dat was wat nodig was voor ons om de muziek in te kunnen. We hadden niet het gevoel dat mensen iets voor ons zouden doen.”

Boyz in de hood vol. 2?

In 2008 kwamen de drie broers met hun keiharde mixtape Boyz in de hood vol. 1. Of er nog hoop is voor een tweede mixtape van de boys? Adje wil niets liever dan iets terugdoen voor zijn broertje Crooks. “Boyz in de hood heeft een goed platform geboden voor ons alle drie, maar Hef en ik hebben er het meeste uitgehaald. Ik wil nu dat het anders is. Deel 1 was met drie broers, maar gefocust op Hef. Nu moet het gefocust op Crooks zijn.”

Adje legt uit dat Crooks met zijn skills en lyrics in de top 5 van de rap scene hoort. Hij schuift de schuld bij zichzelf en Hef voor het feit dat dat nog niet gelukt is. “Dat komt denk ik doordat Hef en ik egoïstisch zijn geweest. Hef is gegaan voor zijn carrière en ik ben nog veel verder erger gegaan voor de mijne. […] Crooks heeft het me ook een keer gezegd: ‘Om te functioneren moet ik jullie beiden hebben’.” Gelukkig is er tussen de broers geen beef of spanning. Het is only a matter of time.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie