Entertainment

Stormzy doneert £10 miljoen aan Britse anti-racisme organisaties

foto: Cubankite / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Stormzy doneert £10 miljoen aan Britse anti-racisme organisaties

Stormzy heeft beloofd de komende jaren de strijd tegen racisme actief te supporten. Dat doet hij door de komende tien jaar met zijn bedrijf #Merky tien miljoen pond te doneren. Dat geld maakt hij over naar Britse organisaties, liefdadigheidsinstellingen en bewegingen die zich inzetten voor de bestrijding van raciale ongelijkheid, hervorming van justitie en black empowerment in het Verenigd Koninkrijk.

Statement

Stormzy laat in een statement weten dat dit pas het begin is van "een levenslange commitment om deze doelen financieel en met heel mijn hart te steunen". Hij deelt daarbij een krachtige tekst:

"De ongemakkelijke waarheid die ons land voortdurend niet erkent en toegeeft, is dat zwarte mensen in het VK in elk aspect van het leven voortdurend benadeeld zijn - simpelweg vanwege de kleur van onze huid. Ik heb het geluk dat ik in de positie ben waarin ik me bevind en ik heb mensen vaak het idee dat racisme bestaat in Groot-Brittannië horen ontkennen door te zeggen: 'Als het land zo racistisch is, hoe ben je dan een succes geworden?!' En ik verwerp het dat met dit: ik ben niet het stralende Britse voorbeeld van wat er zogenaamd gebeurt wanneer een zwart persoon hard werkt. Er zijn miljoenen van ons. We moeten vechten tegen een racistisch systeem dat tegen ons is en is ontworpen om ons te laten falen voordat we zelfs maar geboren zijn. Zwarte mensen spelen al veel te lang op een oneffen veld en deze belofte is een voortzetting van de strijd om het eindelijk te proberen te egaliseren."

Activist

Stormzy was aanwezig bij de Black Lives Matter-demonstratie in Londen, maar spreekt zich al jaren uit over het racismeprobleem in Groot-Brittannië. Ook zette hij zich al eerder actief in voor black empowerment. Zo lanceerde hij in 2018 The Stormzy Scholarship om zo zwarte Britse studenten te steunen die willen studeren aan de universiteit. In dat jaar begon hij ook #MerkyBooks, waarmee hij jonge schrijvers van 'ondervertegenwoordigde groepen' de kans geeft om boeken uit te brengen.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie