Entertainment

Acteur John Boyega boos op Disney en ontevreden over Star Wars-rol

foto: Disney
  1. Newschevron right
  2. Acteur John Boyega boos op Disney en ontevreden over Star Wars-rol

John Boyega, die de rol van stormtrooper Finn speelt in Star Wars, is ontevreden over zijn rol in de blockbusters. Volgens de acteur is zijn rol een stuk minder groot gebleken dan hem was beloofd en heeft dat alles te maken met zijn huidskleur. Dat vertelt hij in een interview met GQ.

Van hoofdrol naar bijrol

In 2014 was John voor het eerst te zien als Finn in Star Wars: The Force Awakens. In die film had hij nog een hoofdrol, met in de delen daarna (The Last Jedi & The Rise of Skywalker) werd dit gereduceerd tot slechts een bijrol. Dat terwijl zijn 'witte collega's' Daisy Ridley (Rey) en Adam Driver (Kylo Ren) wél een grote rol hadden met veel betekenis. De acteur neemt dat Disney heel kwalijk: "Hoe kun je een zwart personage introduceren en op de markt moeten brengen als heel belangrijk voor de franchise, om deze vervolgens opzij te duwen. Dat is niet goed, dat zeg ik gewoon heel eerlijk." De acteur stelt dat zijn ras voor een groot deel de invulling van zijn rol heeft bepaald en vindt dat mensen van kleur te weinig aan bod kwamen in de nieuwe delen.

Haarstijl

Daarnaast is de 28-jarige ook niet te spreken over de manier waarop stylisten met hem omgingen. Volgens hem zouden zij onvoldoende in staat zijn gebleken om om te gaan met 'zwart haar'. De stylist zou hem hebben verzekerd dat ze hier ervaring mee had, maar volgens John bleek dit in de praktijk allesbehalve. "Wanneer zwarte mannen hun haar uitgroeien is dat een krachtig statement. Het staat cultureel voor iets."

Geen geweldige ervaring

De Brit heeft zijn carriere grotendeels te danken aan de rol, maar desondanks voelt hij zich niet verplicht zich positief erover uit te laten. "Wat ze willen dat je zegt is: ik vond het leuk om er deel van uit te maken. Het was een geweldige ervaring. Nee, nee, nee. Dat zou ik zeggen als het een geweldige ervaring was."

Ster advertentie
Ster advertentie