Films, Series & TV

Dani Apeldoorn over zijn overgewicht: "Dik zijn is een weerspiegeling van je probleem"

foto: YouTube: NPO 3 TV
  1. Newschevron right
  2. Dani Apeldoorn over zijn overgewicht: "Dik zijn is een weerspiegeling van je probleem"

Voor veel mensen kan het mentaal erg zwaar zijn om met hun overgewicht om te gaan. Sommigen kampen met een negatief zelfbeeld en grijpen naar ongezonde voeding om negatieve emoties te onderdrukken. Dit gebeurde bij Dani Apeldoorn leed, die op een gegeven moment maar liefst 170 kilo woog. Op zijn 22e besloot hij zijn lifestyle te veranderen en viel hij af door een maagverkleining, maar loste dat zijn problemen wel op? In een nieuwe aflevering van Operatie Obesitas vertelde de rapper meer over zijn struggles met overgewicht.

Negatieve emoties

Tegenwoordig ken je Dani Apeldoorn wellicht als een rapper die zelfvertrouwen uitstraalt, maar gedurende zijn jeugd was dat een ander verhaal. Op jonge leeftijd maakte hij huiselijk geweld mee en werd hij zelf ook slachtoffer van mishandeling door jongeren uit zijn directe omgeving. Zo vertelt hij dat zijn vader zijn moeder regelmatig sloeg en dat hij van een groepje jongens uit de buurt kralen moest doorslikken, omdat hij anders in elkaar geslagen zou worden. Omdat hij bij niemand terechtkon om over zijn gevoelens te praten, ging hij juist meer eten om met deze negatieve emoties om te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eet- en gokverslaving

Dani vertelt dat hij op de basisschool al last had van overgewicht, maar op de middelbare school begon het pas echt uit de hand te lopen. "Toen ik in 6 VWO zat, woog ik 145 kilo. Ik ben vervolgens naar een obesitaskliniek gegaan waarna ik 40 kilo afviel. Ik had toen eindelijk zoiets van: 'I'm back', maar toen kwam mijn vader weer in beeld. We hadden een ongezonde relatie en daardoor ben ik weer meer gaan eten en ook nog eens gaan gokken." Het duurde niet lang voordat hij weer snel aankwam en uiteindelijk 170 kilo woog. Op zijn 22e besloot hij dan ook voor een maagverkleining te gaan, waardoor hij zo'n 90 kilo afviel. "Toen ging er wel een deur voor me open, want ik begon toen meteen met het aflossen van de gokschulden die ik had gemaakt."

Quote

Toen ik stopte met gokken en eten waren de onderliggende problemen nog steeds niet opgelost.

Dani Apeldoorn

Onderliggende problemen

Hoewel Dani afviel, zat hij nog steeds niet goed in zijn vel. Naar eigen zeggen zat het probleem niet zozeer in zijn worsteling met overgewicht, maar juist in de traumatische ervaringen die hij als kind meemaakte. "Toen ik stopte met gokken en veel eten waren de onderliggende problemen nog steeds niet opgelost. Daarom ben ik na mijn operatie gaan blowen."

Dani ruilde als het ware de ene verslaving in voor de andere. Toen hij dat merkte besloot hij hulp te zoeken om van zijn verslaving af te komen en eindelijk aan zijn onverwerkte trauma's te werken. "Ik ben niet meer verslaafd, maar ik heb wel heel veel lichamelijke klachten. Ik ben vaak in het ziekenhuis geweest voor bijvoorbeeld een hartonderzoek, terwijl er niks aan de hand was. De klachten komen vooral voort uit al die negatieve emoties die er nu pas uitkomen."

Weerspiegeling van het probleem

Het gaat inmiddels dus een stuk beter met de artiest, maar hij zegt wel dat de nazorg na een ingrijpende operatie zoals een maagverkleining beter kan. Zo vindt hij dat er na de operatie weinig wordt gedaan om te kijken hoe het mentaal met iemand gaat.

"Ik ben van mening dat er meer moet worden gedaan om de kern van het probleem aan te pakken. Dik zijn is een weerspiegeling van je probleem en wat het lastig maakt, is dat iedereen kan zien dat het slecht gaat met je. Er zijn ook mensen die met andere verslavingen kampen, maar aan de buitenkant is dat niet te zien. Bij mensen met overgewicht juist wel en dat is lastig."

Ster advertentie
Ster advertentie